Minilex - Lakipuhelin

Ensiasunnon takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ensiasunto on yksi merkittävimmistä hankinnoista ihmisen elämässä. Ensiasuntoa hankkiessa onkin hyvä kiinnittää huomiota asuntolainan hankkimiseen sekä asuntolainan takaukseen. Ensiasunnon ostaminen on suuri taloudellinen rasitus. Ensiasunnon ostaminen edellyttääkin usein asuntolainan saamista pankista. Pankki myöntää asuntolainan vain silloin, kun se on täysin varma maksukyvystä. Maksukykyä vahvistetaan erilaisilla vakuuksilla, kuten takauksilla. 

Ensiasunnon ostajalla tulee olla säästöjä tai vakuuksia. Ensiasunnon ostamiseen tarvitaan asuntolainan lisäksi joko omia säästöjä tai lisävakuutta. Lisävakuutena toimii usein takaus. Takaus on sitoumus, jolla sitoumuksen antaja (takaaja) lupautuu velkojalle vastuuseen kolmannen henkilön eli velallisen velasta. Takaus on yksi henkilövakuuksista. Takaajan varallisuus on kokonaan velan vakuutena. 

Ensiasuntoa ostaessa on mahdollista saada valtiontakaus asuntolainalle. Valtiontakaus toimii toissijaisena vakuutena lainalle, jonka ensisijaisena vakuutena on ostettava asunto. Takauksen suuruus on enimmissään 20 % asuntolainan pääomasta, mutta enintään 50 000 euroa. Valtiontakauksen takausmaksu on 2.5 % lainan pääomasta. Maksua ei kuitenkaan peritä, jos valtio maksaa lainalle korkotukea. Valtiontakaus on joka tapauksessa edullisin vaihtoehto ensiasuntoa ostavalle, jos ostaja tarvitsee vakuuksien puuttumisen vuoksi takausta asuntolainalleen. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Valtiontakausta ei tarvitse erikseen hakea, vaan riittää, että lainanottaja ja pankki sopivat asiasta. Takauksen voi kuitenkin saada vain lainalle, jonka pääoma on enintään 85 % asunnon hankintahinnasta. Lainan hakijalla pitää olla siis varallisuutta tai vakuuksia vähintään 15 prosentin verran lainan pääomasta. Valtiontakauksen myöntämisen edellytyksenä on myös, että ostettava asunto tulee ostajan tai hänen perheensä vakituiseksi asunnoksi. Valtiontakausta ei voida käyttää siis sijoitusasunnon ostamiseen.

Henkilön katsotaan ostavan ensiasunnon, jos hän ostaa asunnosta vähintään 50 prosenttia. Jos asuntoa ostavat puolisot haluavat säilyttää toisen puolison oikeuden valtiontakaukseen, kannattaa asunnon omistussuhteeksi sopia muu kuin 50/50. Jos puolisot ostavat asunnon puoliksi, kummankin puolison oikeus valtiontakaukseen kuuluu samaan asuntokauppaan. On kannattavaa säästää toisen puolison oikeus valtiontakaukseen, jos tulevaisuudessa aiotaan ostaa kalliimpi asunto. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa