Minilex - Lakipuhelin

Ensiasunnon takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ensimmäinen oma asunto on yksi elämän merkittävimmistä hankinnoista. Ensiasunnon hankkimisen yhteydessä on tärkeää kiinnittää huomiota asuntolainan ja sen takauksen järjestelyihin, sillä se merkitsee suurta taloudellista sitoumusta. Usein asunnon ostaminen edellyttää asuntolainan saamista pankista, ja pankki myöntää lainan vain, kun maksukyky voidaan varmistaa. Maksukykyä vahvistetaan erilaisin vakuuksin, kuten takauksin.

Ensiasunnon ostajalla tulee olla käytettävissään säästöjä tai muita vakuuksia. Asuntolainan lisäksi tarvitaan joko omia säästöjä tai ylimääräistä vakuutta, joka voi olla esimerkiksi takaus. Takaus on sitoumus, jossa takaaja lupautuu vastuuseen velalliselta mahdollisesti jäävästä velasta. Se toimii yhtenä henkilövakuutuksena, ja takaajan varallisuus toimii kokonaisuudessaan lainan vakuutena.

Ensiasuntoa hankkiessa voi olla mahdollista saada valtiontakaus asuntolainalle. Valtiontakaus toimii toissijaisena vakuutena, kun ensisijainen vakuus on itse asunto. Takauksen suuruus voi olla enintään 20 % asuntolainan pääomasta, kuitenkin enintään 50 000 euroa. Valtiontakauksen takausmaksu on 2.5 % lainan pääomasta, mutta maksua ei peritä, jos valtio maksaa korkotukea lainalle. Valtiontakaus on usein edullisin vaihtoehto ensiasunnon ostajalle, erityisesti tilanteissa, joissa tarvitaan lisävakuutta asuntolainalle.

Valtiontakauksen hakemiseen ei tarvita erillistä hakemusta; lainanottajan ja pankin välisellä sopimuksella asia voidaan järjestää. Huomioitavaa on, että takaus myönnetään vain lainalle, jonka pääoma on enintään 85 % asunnon hankintahinnasta. Lainan hakijalla tulee siis olla varallisuutta tai muita vakuuksia vähintään 15 prosenttia lainan pääomasta. Lisäksi valtiontakauksen saamisen ehtona on, että ostettava asunto on tarkoitettu ostajan tai hänen perheensä vakituiseksi asunnoksi, eikä sitä voi käyttää sijoitusasunnon ostamiseen.

Ensiasunnon ostajaksi katsotaan henkilö, joka omistaa vähintään 50 prosenttia asunnosta. Jos puolisot ostavat asunnon yhdessä ja haluavat säilyttää toisen puolison oikeuden valtiontakaukseen, on suositeltavaa sopia omistussuhteista muulla kuin 50/50 -jaolla. Tällöin kummankin puolison oikeus valtiontakaukseen liittyy samanaikaiseen asuntokauppaan. On fiksua säästää toisen puolison oikeus valtiontakaukseen, jos tulevaisuudessa suunnitellaan kalliimman asunnon ostoa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]