Minilex - Lakipuhelin

Takauksen muodot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus on Sitoumus Toisen Henkilön Velasta

Takaus viittaa takaajan antamaan sitoumukseen, jossa hän velvoittautuu vastaamaan toisen henkilön, eli päävelallisen, velasta. Mikäli varsinaisen velallisen maksukyvyttömyys ilmenee, velkoja voi vaatia maksua takaajalta. Takauksella on useita muotoja, riippuen siitä, mihin takaaja antamallaan sitoumuksella sitoutuu. Kaikille muodoille on kuitenkin yhteistä kolmitahoinen suhde velkojan, velallisen ja takaajan välillä.

Yksityishenkilön ja Muiden Takausten Väliset Erot

Tärkeimmät jaot eri takausmuotojen välillä tehdään yksityishenkilön antaman takauksen ja muiden takausten välillä sekä toisaalta toissijaisen ja omavelkaisen takauksen välillä. Yksityishenkilön antama takaus luotonantajalle nauttii erityisasemasta, sillä lainsäädäntö tarjoaa yksityistakaajalle erityissuojaa. Laki säätelee tarkasti esimerkiksi luotonantajan tietojenantovelvollisuutta yksityistakaajaa kohtaan.

Toissijainen ja Omavelkainen Takaus

Takaajan asemaan vaikuttaa myös olennaisesti se, onko takaus annettu toissijaisena vai omavelkaisena. Takaus on oletusarvoisesti toissijainen, ellei toisin sovita. Toissijaisuus merkitsee, että velkoja voi vaatia päävelan suoritusta takaajalta vasta, kun päävelka on erääntynyt ja päävelallinen on todettu maksukyvyttömäksi.

Omavelkaisessa takauksessa takaaja vastaa sen sijaan päävelasta kuin velallinen itse. Velkoja voi vaatia maksua suoraan takaajalta velan eräännyttyä, vaikkei päävelallista ole todettu varattomaksi. On syytä huomata, että vaikka takaus on aluksi toissijainen, käytännössä lähes kaikki takaukset annetaan omavelkaisina. Omavelkainen takaus on velkojan kannalta edullisempi, sillä hänellä ei ole vaivaa velan perimisessä päävelalliselta.

Täytetakaus ja Yleistakaus

Laki mainitsee myös muita takausmuotoja, kuten täytetakausta ja yleistakausta. Täytetakauksessa takaaja sitoutuu maksamaan velkaa vain siltä osin, kun suoritusta ei saada velan vakuudeksi annetusta omaisuudesta. Tätä käytetään esimerkiksi, kun päävelka liittyy asunnon hankintaan ja tämä asunto toimii vakuutena. Velkoja voi vaatia maksua takaajalta vasta, kun vakuudeksi annettu omaisuus on myyty.

Yleistakauksessa takaaja sitoutuu takaamaan kaikkia velallisen velkoja. Hän voi esimerkiksi taata kaikki takauksen antamishetkellä voimassa olevat velat sekä kaikki sen jälkeen syntyvät velat.

Useamman Takaajan Olemassaolo Samalle Velalle

Takaussitoumuksen sisältöön vaikuttaa myös se, onko takaajia yksi vai useampi. Useamman takaajan tapauksessa takaajalle voi syntyä takautumisoikeus kanssatakaajiaan kohtaan tietyissä tilanteissa. Tämä takautumisoikeus riippuu siitä, onko kaikki takaukset annettu samanaikaisesti vai myöhemmin, jolloin takaukset ovat periaatteessa riippumattomia toisistaan.

Edellä mainitut takausmuodot ovat vain tärkeimpiä tyyppejä. Takauksen eri muodoista voi tiedustella lisää Minilexin lakimiehiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]