Minilex - Lakipuhelin

Takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus on sitoumus vastata toisen velasta

Takauksella tarkoitetaan sitoumusta, jossa takaaja ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön velvoitteesta eli päävelasta. Takauksessa on näin aina kyse kolmikantasuhteesta takaajan, velallisen ja velkojan kesken. Takaus koskee ainoastaan päävelkaa, ellei sovita, että takaus koskee myös korkoa tai muita liitännäiskustannuksia.

Takauksesta sovitaan vapaamuotoisessa takaussitoumuksessa, johon kannattaa kirjata selkeästi takauksen syntymistä koskevat ehdot. Takaussitoumus ei ole muotosidonnainen, joten se voidaan antaa joko kirjallisesti tai suullisesti.

Takauksen lajit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Takauksia voidaan ryhmitellä eri tavoin. Näitä ovat muun muassa jako omavelkaiseen ja toissijaiseen takaukseen sekä täytetakaukseen. Muita takauksen muotoja ovat muun muassa yleistakaus, jälkitakaus, vastatakaus sekä pankkitakaus. Kaikkien takausten osalta on kuitenkin tehtävä jako yksityistakauksen ja muun takauksen kesken. Yksityistakaajalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä eli ihmistä. Jos kyseessä ei ole yksityistakaus, puhutaan muusta takauksesta.

Takaajan maksettua erääntyneen päävelan velkojalle, syntyy takaajalle takautumisoikeus velallista kohtaan. Takaajalla on tällöin oikeus periä suorittamansa velan määrä takaisin velalliselta.

Lisää tietoa takauksesta saat meidän muista Minilex-artikkeleista sekä lakipuhelimestamme. 

Vinkit

- Takaaja ottaa takaussopimuksessa vastatakseen toisen henkilön velasta

- Mikäli velallinen ei kykene maksamaan velkaansa tai ei halua maksaa sitä, syntyy takaajalle maksuvelvollisuus

- Takaajan takausvastuu riippuu siitä, miten vastuun laajuudesta on sovittu takaussitoumuksessa

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa