Minilex - Lakipuhelin

Takaajan kuollessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan kuollessa takausvastuu ei lakkaa

Lainan takaajan kuollessa hänen oikeutensa ja velvollisuutensa eivät lakkaa, vaan ne siirtyvät kuolinpesälle. Näin ollen myös takausvastuu siirtyy kuolinpesälle. Kun takausvastuu on siirtynyt kuolinpesälle, vastaa kuolinpesä takauksen mukaisesta suorituksesta sen mukaisesti, kuin takaussopimuksessa on sovittu.

Kuolinpesän takausvastuu ja kuolinpesän jakaminen

Kuolinpesä vastaa siis takaajan päävelasta sen mukaisesti kuin takaussitoumuksen ehdoissa on sovittu. Päävelalla tarkoitetaan sitä velkaa, johon takaus kohdistuu. Kun takaajana on yksityishenkilö, on kuolinpesällä mahdollisuus antaa takauksen sijasta jokin muu vakuus. Tämä voi olla järkevää silloin, kun takaajan perilliset haluavat jakaa kuolinpesän. Nimittäin mikäli korvaavaa vakuutta ei ole annettu, tulee perillisten käytännössä odottaa sitä, että takausvastuu päättyy, ennen kuin he voivat ryhtyä kuolinpesän jakoon. 

Kuolinpesän osakkaiden asema takaajan kuollessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kuolinpesän osakkaiden vastuu vainajan sitoumuksista rajoittuu lähtökohtaisesti kuolinpesässä olevaan omaisuuteen. Jos kuolinpesän osakkaat haluavat jakaa kuolinpesän, tulee heidän asettaa takauksen suorittamisen turvaava vakuus. Mikäli vakuutta ei asetettaisi, tulisi perillisten käytännössä odottaa, että takausvastuu lakkaa ennen kuin he voisivat jakaa kuolinpesän. 

Mikäli kuolinpesän osakkaat ovat takaussitoumuksesta huolimatta jakaneet kuolinpesän ja perinnön, he saattavat joutua palauttamaan kuolinpesästä saamaansa omaisuutta, mikäli takausvastuu myöhemmin realisoituu. 

 

Lisää tietoa takauksesta sekä takausvastuusta takaajan kuollessa saat lakimiehiltämme. 

Varoitukset

- Takausvastuu ei lakkaa takaajan kuolemaan

- Takausvastuu siirtyy kuolinpesälle

- Mikäli kuolinpesä jaetaan, saattavat osakkaat joutua palauttamaan saamaansa osuutta, jos takausvastuu realisoituu 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa