Minilex - Lakipuhelin

Takaustyypit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksia on erilaisia. Laki takauksista ja vierasvelkapanttauksista (takauslaki) määrittelee monia takauksen variaatioita, mutta luottokäytännössä tunnetaan lisäksi muutama takauksen laji, joista takauslaissa ei mainita. Tässä artikkelissa käydään lyhyesti lävitse, millaisia ovat yksityinen takaus ja muunlainen takaus, omavelkainen takaus (ensisijainen takaus), toissijainen takaus, täytetakaus, yleistakaus, erityistakaus, jälkitakaus sekä vastatakaus.

Takauslain kannalta tärkein jaottelu on takausten jako yksityisiin takauksiin ja muihin takauksiin. Tämä johtuu siitä, että yksityisiä takauksia koskee paljon pakottavaa takauslain sääntelyä, jolla yksityistakaajia suojataan luotonantajien vahvemman sopimusaseman väärinkäytöltä. Yksityisiä takauksia ovat lähes kaikki takaukset, joissa takaajana on luonnollinen henkilö (eli tavallinen ihminen). Muiden takausten kohdalla vakuusjärjestelyn osapuolet voivat sopia paljon vapaammin takauksen yksityiskohdista olosuhteidensa mukaisesti, kun he voivat poiketa takauslain pykälistä myös takaajan vahingoksi.

Jaottelu yksityisiin takauksiin ja muihin takauksiin perustuu takaajan ominaisuuksiin, mutta loput tässä artikkelissa käsiteltävät takaustyypit erotellaan toisistaan takauksen sisällön tai kohteen mukaan. Näin ollen sekä yksityiset takaukset että muut takaukset voivat olla samalla jokin seuraavista takaustyypeistä.

Takauslaissa on määritelty omavelkainen takaus, toissijainen takaus, täytetakaus ja yleistakaus. Luottokäytännössä tunnetaan myös erityistakaus, jälkitakaus ja vastatakaus.

 • Omavelkaisen takauksen antanut takaaja vastaa velasta niin kuin henkilökohtaisesti vastuussa oleva velallinen.
 • Toissijaisen takauksen antanut takaaja vastaa päävelasta vain, jollei suoritusta saada velalliselta.
 • Täytetakauksen antanut takaaja vastaa päävelasta vain siltä osin kuin suoritusta ei saada päävelan vakuudeksi annetusta omaisuudesta.
 • Yleistakauksen antanut takaaja vastaa päävelan lisäksi kaikista muistakin velallisen veloista samalle velkojalle.
 • Kaikki takaukset, jotka koskevat vain yksilöityä yhtä tai useampaa päävelkaa ovat erityistakauksia, jos niitä ajatellaan yleistakauksen kantilta.
 • Jälkitakaus on takauksen takaus. Jälkitakaaja on sitoutunut turvaamaan velkojan saatavaa päävelan ensitakaajalta. Tällöin velasta vastaamisen järjestys on seuraava:
 1. velallinen,
 2. ensitakaaja, jos velallinen ei kykene maksamaan velkaansa takaisin,
 3. jälkitakaaja vasta, jos velka ei ole tullut kokonaan maksettua, vaikka sitä on jo peritty sekä velalliselta ja ensitakaajalta.
 • Vastatakaus on ensisijaisen takaajan takautumissaatavan maksamisen puolesta annettu takaus. Vastatauksesta hyötyy päävelan takaaja. Jos tämä varsinainen takaaja joutuu maksamaan takaamansa velan velallisen puolesta, hänelle syntyy takauksen perusteella maksettua rahasummaa vastaava saatava velalliselta (takaajan takautumisoikeus). Tällöin tapahtuu siis eräänlainen velkojan vaihtuminen. Jos velallinen ei pysty maksamaan takautumissaatavaa ensitakaajalle, vastatakaaja joutuu sen maksumieheksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]