Minilex - Lakipuhelin

Takauksen ehdot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen Ehdot

Takaus on sitoumus, jossa takaaja sitoutuu vastaamaan velkojalle toisen henkilön, eli velallisen, velvoitteesta. Velallisen velvoite on tässä yhteydessä päävelka. Takauksen perusehtona on, että takaaja ottaa vastuun päävelvoitteesta, mikäli velallinen ei kykene siihen. Ellei takaajan vastuusta ole toisin sovittu, takaus katsotaan annetuksi toissijaisena takauksena. Takaaja vastaa tällöin päävelasta vain, mikäli suoritusta ei saada velalliselta.

Takauksen ehdoissa voidaan sopia, että takaus on omavelkainen, jolloin takaaja vastaa päävelasta samoin kuin henkilökohtaisesti vastuussa oleva velallinen. Lisäksi takaus voidaan sopia täytetakauksena, eli takaaja vastaa päävelasta vain siltä osin, kuin suoritusta ei saada päävelan vakuudeksi annetusta omaisuudesta.

Yksityistakaajalla on oikeus saada takaukseen liittyviä tietoja ennen takauksen antamista, ja hänellä on oikeus pyynnöstä saada velkojalta päävelkaa koskevia tietoja.

Luotonantajan on selvitettävä yksityistakaajalle takauksen piiriin kuuluvat velat liitännäiskustannuksineen. Lisäksi luotonantajan on selvitettävä ne edellytykset, joiden perusteella suoritusta voidaan vaatia takaajalta, sekä muut takaajan asemaan olennaisesti vaikuttavat seikat.

Takauksen Ehtojen Muuttaminen

Päävelan ehtoja ei voida muuttaa huonommiksi, ellei takaaja ole antanut siihen suostumustaan. Päävelan ehtojen huonommaksi muuttaminen ilman takaajan suostumusta ei ole sitova oikeustoimi.

Takauksen Kohtuuttomat Ehdot

Kohtuuttomia takausehtoja on mahdollista sovitella. Kohtuuttomuutta arvioitaessa on otettava huomioon takauksen ja koko oikeustoimen sisältö, osapuolten asema sekä olosuhteet ja muut seikat.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]