Minilex - Lakipuhelin

Pankkilaina ja takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vakuus pankkilainalle 

Pankki vaatii usein myöntämänsä lainan turvaksi jonkinlaisia vakuuksia. Usein pankit hyväksyvät lainan vakuudeksi myös toisen henkilön myöntämän takaussitoumuksen. Lainan vakuudeksi annettu takaus turvaa lainan takaisinmaksun lainan myöntäjälle (pankille). Vaikka lainan antamispäätös perustuukin ensisijaisesti lainanhakijan maksukykyyn, myös vakuudella on merkitystä pankkilainaa myönnettäessä.  

Pankit voivat vapaasti päättää kenet he hyväksyvät lainansa takaajiksi. Käytännössä pankit kuitenkin vaativat, että takauksen antaja on täysi-ikäinen henkilö, jolla on luottotiedot kunnossa. Pankkien etujen mukaista ei ole hyväksyä takaajiksi luottotiedottomia henkilöitä, koska tällöin velan saaminen on epävarmaa takaajalta, minkä lisäksi myös takauksen sovittelu tulisi herkemmin kyseeseen. Pankki ei saa myöskään edes ottaa takausta niin suuresta määrästä, että se vaarantaisi takaajan maksukyvyn.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Pankkilaina

Pankkilainalla tarkoitetaan suoraan pankista haettavaa lainaa. Pankki myöntää lainoja elinkeinotoiminnassa, minkä vuoksi pankilla on kuitenkin normaalia suurempi velvollisuus antaa tietoja takaajalle. Pankin onkin annettava takaajalle ennen takaussitoumuksen antamista tietoja takaajan maksukyvystä. Tämän lisäksi takaajalle täytyy selventää, että millä edellytyksin takauksen kohteena oleva velka voidaan periä häneltä. Takauksen kohteena oleva velka liitännäiskuluineen täytyy myös selvästi kertoa takaajalle. Jos tiedot annetaan takaajalle puutteellisina, voidaan takaajan vastuuta sovitella.

Toisen pankkilainan takaajaksi lähtemistä kannattaa aina harkita pitkään, vaikka velalla olisin muita vakuuksia. Lakimiehemme auttavat mielellään takausta koskevissa kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa