Minilex - Lakipuhelin

Takaajan riskit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan Riski Joutua Maksuvelvolliseksi Toisen Velasta

Takaus on sitoumus, jossa sitoumuksen antaja, takaaja, ottaa vastatakseen toisen henkilön, päävelallisen, velvoitteesta velkojalle. Takauksen antamisen tarkoituksena on taata, että velkoja saa maksun velasta, vaikka velallinen ei pystyisi tai haluaisi maksaa velkaansa.

Takaus voi olla joko toissijainen tai omavelkainen. Takaajalla on aina riski joutua maksamaan velallisen ottama päävelka.

Omavelkainen Takaus on Ankarampi Takaajalle kuin Toissijainen Takaus

Toissijaisessa takauksessa takaaja joutuu maksajaksi vain, jos velalliselta ei saada suoritusta. Velkojan on ensin pyrittävä perimään koko velka velalliselta. Mikäli velkaa ei saada perittyä esimerkiksi velallisen maksukyvyttömyyden vuoksi, velkoja voi periä velan suoritusta takaajalta.

Suoritusta voidaan periä takaajalta vain, kun päävelallinen on todettu ulosotossa maksukyvyttömäksi. Toissijainen takaus on takauslain mukaan perustapa, ja omavelkainen takaus on sovittava erikseen takauksen yhteydessä.

Omavelkaisen Takaussitoumuksen Tarkoitus on Turvata Oikea-aikainen Maksu

Omavelkaisessa takauksessa velallisen ei tarvitse selvittää velkojalta maksukyvyttömyyttään. Jos velkoja ei saa suoritusta velalliselta, hän voi vaatia takaajaa maksamaan velan välittömästi.

Omavelkainen takaus asettaa velallisen vastuuseen päävelasta henkilökohtaisesti. Näin ollen takaaja voi joutua maksuvelvolliseksi milloin tahansa.

Takaajan Riskiä Tasapainottaa Takaajan Takautumisoikeus

Takaajalla on aina riski joutua maksamaan koko päävelka, jos velallinen ei maksa sitä itse. Takauksen myötä takaajalle syntyy kuitenkin regressioikeus eli takautumisoikeus velallista kohtaan. Tämä tarkoittaa, että takaajalla on oikeus periä maksamansa summa takaisin velalliselta. Jos velallinen on kuitenkin maksukyvytön, takaajan riskinä on, ettei hän saa maksamaansa summaa takaisin.

Lisätietoja takaajan riskeistä ja takauksen eri muodoista löydät muista Minilexin artikkeleista tai ottamalla yhteyttä lakimieheen.

 

Varoitukset

- Takaajalla on riski joutua maksuvelvolliseksi takausvelasta

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]