Minilex - Lakipuhelin

Takaajan haastehakemus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan takautumisoikeus

Takaaja voi vaatia takautumisoikeuden perusteella suorittamaansa saatavaa vapaasti velalliselta (henkilöltä, jonka velan takaajan hän on ollut). Takautumisoikeus ulottuu lähtökohtaisesti koko määrään, mitä takaaja on joutunut velallisen puolesta suorittamaan tämän velkojalle. Takaajan täytyy kuitenkin tehdä haastehakemus, jos velallinen ei suostu maksamaan saatavaa vapaaehtoisesti. Haastehakemuksen tekeminen on edellytyksenä sille, että saatavaa voidaan mahdollisesti myöhemmin ulosmitata velallisen varallisuudesta.

Haastehakemus velalliselle, mikäli velallinen ei maksa takaajalle takaisin vapaaehtoisesti 

Haastehakemus täytyy osoittaa vastaajan (velallisen) kotipaikan käräjäoikeudelle. Haastehakemuksessa tulee selventää asian taustat, minkä jälkeen oma vaade pitää pystyä perustelemaan. Haastehakemukseen tulee myös sisällyttää mahdollisuuksien mukaan ne todisteet, jotka kantaja (takaaja) aikoo kanteensa tueksi esittää, sekä mitä hän kullakin todisteella aikoo näyttää toteen sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva vaatimus, jos kantaja pitää sitä aiheellisena. Todisteita ei kuitenkaan sisällyttää haastehakemukseen, jos asia kuitenkin koskee oikeudenkäymismukaista riidatonta saatavaa. Useimmiten takautumissaatava on riidaton, minkä vuoksi takaajan kannattaa vedota haastehakemuksessa saatavan riidattomuuteen.

Haastehakemuksen käsittely tuomioistuimessa

Haastehakemus aloittaa asian käsittelyn tuomioistuimessa. Velallisella (vastaajalla) on kuitenkin mahdollisuus antaa vastine, kun hän saa haasteen tiedoksi.

Haastehakemus ei ole kovin haastava asiakirja laatia, mutta on kuitenkin aina suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen sen laatimisessa. Lakimiehemme auttavat mielellään haastehakemuksen laatimisessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa