Minilex - Lakipuhelin

Takaus ja panttaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen ja panttauksen erot

Käsitteet takaus ja panttaus sekoittuvat helposti keskenään arkikielessä. Sekä takaus että panttaus ovat vakuuksia, mutta niiden välillä on selkeä ero.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Takauksella tarkoitetaan sitoumusta, jolla sitoumuksen antaja eli takaaja ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön velvoitteesta eli velasta. Takauksessa takaaja ei siis erottele, mikä hänen omaisuudestaan toimii velallisen velan vakuutena, vaan hän vastaa velallisen velvoitteesta koko omaisuudellaan. Takauksessa onkin kyse henkilövakuudesta. Takauksia on erityyppisiä (omavelkainen takaus, toissijainen takaus, täytetakaus, erityistakaus, yleistakaus, jälkitakaus, vastatakaus). Lisää tietoa takauksen eri lajeista saat Minilexin muista artikkeleista. 

Panttauksessa velan tai velvoitteen vakuudeksi annetaan panttiesine, joka turvaa velkojan oikeutta saada suorituksensa. Panttauksessa on kyse esinevakuudesta. Panttauksessa velan maksua turvaa siis tietty panttiesine eikä esimerkiksi toinen henkilö koko omaisuudellaan. Pantinantaja voi olla joko velallinen itse tai joku toinen henkilö. Kun pantin antaa velallisen puolesta toinen henkilö puhutaan vierasvelkapanttauksesta. Vierasvelkapanttauksessa henkilö antaa omaisuuttaan velkojalle toisen henkilön velvoitteen suorittamisen vakuudeksi. 

Vinkit

- Vakuudet turvaavat lainan takaisinmaksua

- Takaus on henkilövakuus: takaaja vastaa velasta henkilökohtaisella omaisuudellaan takaussitoumuksen mukaisesti

- Panttaus on esinevakuus: pantinantaja antaa vakuudeksi omaisuuttaan, ja mikäli velkaa ei makseta, velkoja saa myydä pantiksi annetun omaisuuden

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa