- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Takauksen ja panttauksen erot
Arkikielessä käsitteet takaus ja panttaus saattavat sekoittua helposti, mutta niiden välillä on selkeä ero. Sekä takaus että panttaus ovat vakuuksia, mutta niiden toimintaperiaatteet eroavat toisistaan.
Takaus tarkoittaa sitoumusta, jossa sitoumuksen antaja eli takaaja ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön velvoitteesta eli velasta. Takaaja sitoutuu vastaamaan koko omaisuudellaan velallisen velvoitteesta, eikä hän erittele, mikä osa hänen omaisuudestaan toimii velan vakuutena. Takaus on siten henkilövakuus, ja erilaisia takauksen muotoja ovat esimerkiksi omavelkainen takaus, toissijainen takaus, täytetakaus, erityistakaus, yleistakaus, jälkitakaus ja vastatakaus. Lisätietoa takauksen eri lajeista löydät Minilexin muista artikkeleista.
Panttauksessa puolestaan velan tai velvoitteen vakuudeksi annetaan panttiesine, joka turvaa velkojan oikeutta saada suorituksensa. Panttaus perustuu esinevakuuteen, ja tässä tapauksessa velan maksua turvaa tietty panttiesine eikä toinen henkilö koko omaisuudellaan. Pantinantajana voi olla joko velallinen itse tai joku toinen henkilö. Kun pantin antaa velallisen puolesta toinen henkilö, puhutaan vierasvelkapanttauksesta. Vierasvelkapanttauksessa henkilö antaa omaisuuttaan velkojalle toisen henkilön velvoitteen suorittamisen vakuudeksi.
- Vakuudet turvaavat lainan takaisinmaksua
- Takaus on henkilövakuus: takaaja vastaa velasta henkilökohtaisella omaisuudellaan takaussitoumuksen mukaisesti
- Panttaus on esinevakuus: pantinantaja antaa vakuudeksi omaisuuttaan, ja mikäli velkaa ei makseta, velkoja saa myydä pantiksi annetun omaisuuden
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.