Minilex - Lakipuhelin

Milloin takaus vanhentuu?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus

Takauksella tarkoitetaan sitoumusta jossa takaaja ottaa vastatakseen velkojalle velallisen päävelasta. Takauksia on monenlaisia, mutta yleisempiä ovat toissijainen takaus ja omavelkainen takaus. Toissijaisessa takauksessa takaaja vastaa velallisen velasta, mikäli tältä päävelalliselta ei saada täyttä suoritusta. Omavelkaisessa takauksessa takaaja vastaa velasta kuin olisi itse siitä vastuussa. Takaus vanhentuu lain säännösten mukaisesti. Laki takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta sääntelee takauksen vanhentumista.

Takauksen vanhentuminen

1. Takaus vanhentuu velkojaan nähden kolmen vuoden kuluttua siitä kun päävelka on erääntynyt, jollei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu. Velkojan on mahdollista katkaista vanhentuminen vapaamuotoisilla katkaisutoimilla, esimerkiksi muistuttamalla velasta tai vaatimalla maksua. (ensisijainen vanhentuminen)

2. Jos takaus on asetettu olemaan voimassa määrätyn ajan, velkoja menettää oikeutensa takaajaa kohtaan, mikäli ei vaadi suoritusta takaajalta ennen määräajan umpeutumista. 

3. Takaussitoumus vanhentuu kymmenen vuoden kuluttua sitoumuksen antamisesta. (toissijainen vanhentuminen)

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Vanhentumisen keskeyttäminen

Vanhentuminen tulee erikseen keskeyttää, jos velkoja haluaa, että takaus on voimassa vielä kolmen vuoden jälkeen. Katkaisutoimet voivat olla vapaamuotoisia kuten muistuttaminen velasta.

Vanhentumisen oikeusvaikutukset

Mikäli takaus vanhentuu, tarkoittaa se sitä, että velkoja ei voi enää vaatia suoritusta takaajalta. Takaaja on täten vapautunut vastuustaan kolmannen henkilön velkaan. 

 

Minilexin lakipuhelimen kautta tavoitettavat lakimiehet neuvovat mielellään takaukseen liittyvissä asioissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa