Minilex - Lakipuhelin

Takaus ja kuolema

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus ei lakkaa takaajan kuolemaan 

Lainan takauksissa joskus saatetaan joutua tilanteeseen, jossa takaaja kuolee joko takausvastuun realisoitumisen jälkeen tai ennen sitä. Lähtökohta tällaisissa tilanteissa on se, että takaus sitoo tällöin kuolinpesää. Henkilön tekemät sitoumukset sitovat aina lähtökohtaisesti hänen kuolinpesäänsä kuoleman jälkeen.

Takausvastuu kuolinpesälle

Takausvastuu siirtyy siis kuolinpesälle takaussitoumuksen ehtojen mukaisesti. Tällöin kuolinpesän osakkaat tulevat vastuuseen takauksesta. On kuitenkin huomattava, että takausvastuu rajoittuu vain siihen omaisuuteen, jota kuolinpesän osakkaat ovat pesästä saaneet. He eivät joudu siis vastuuseen omalla omaisuudellaan.

Kuolinpesä voi asettaa vakuuden takauksen sijasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kun takaaja on ollut yksityishenkilö, kuolinpesällä on mahdollisuus antaa takauksen sijasta jokin muu vakuus. Mikäli korvaavaa vakuutta ei anneta, kuolinpesän osakkaiden tulee käytännössä odottaa, että takausvastuu päättyy, ennen kuin he voivat ryhtyä kuolinpesän jakoon.

Osakkaat voivat joutua palauttamaan pesästä saaman omaisuuden, mikäli takausvastuu realisoituu 

Jos takaus on realisoitunut maksettavaksi jo ennen kuolemaa, tilanne on huomattavasti helpompi, sillä velat on maksettava ennen pesänjakoa. Jos kuitenkin pesä on ehditty jo jakamaan ennen takausvastuun realisoitumista, tulee pesän osakkaille kyseeseen palautusvelvollisuus. Tällainen tilanne voi syntyä jos kuolinpesä jaetaan vainajan antamasta takaussitoumuksesta huolimatta.

Lisätietoja lainan takaukseen vaikuttavasta kuolemasta kannattaa kysyä lakimieheltämme. 

Varoitukset

- Takausvastuu ei lakkaa takaajan kuolemaan

- Takausvastuu siirtyy takaajan kuolinpesälle

- Kuolinpesän osakkaiden takausvastuu rajoittuu käytännössä kuolinpesässä olevaan omaisuuteen

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa