Minilex - Lakipuhelin

Takaus ja vierasvelkapanttaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus ja vierasvelkapanttaus ovat molemmat vakuuksia toisen henkilön velasta

Takaus ja vierasvelkapanttaus ovat kummatkin vakuuksia, jotka henkilö voi antaa toisen henkilön velasta. Takauksella ja vierasvelkapanttauksella otetaan siis vastuuta toisen henkilön velvoitteesta. Kummankin tarkoituksena on siis olla velkojan vakuutena siitä, että hän saa velallisen velan perittyä. Takauksen ja vierasvelkapanttauksen käyttämistä sääntelee laki takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta.

Takaus

Takauksessa takaaja ottaa velallisen velvoitteen vastattavakseen, mutta takaaja ei aseta minkäänlaista konkreettista omaisuutta vakuudeksi maksukyvystään. Velkojan kannattaa siis selvittää takaajan maksukyky. Takaaja on kuitenkin vastuusta takauksen kohteena olevasta velasta koko omaisuudellaan.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Vierasvelkapanttaus

Vierasvelkapanttaus eroaa tältä osin merkittävästi takauksesta. Velkojalla perii nimittäin maksunsa pantista, jonka panttauksen antaja on antanut velan vakuudeksi. Vierasvelkapanttauksen antaja ei ole siis vastuussa muulla omaisuudellaan velasta. Vierasvelkapanttauksen riskit pystyy tämän vuoksi ennakoimaan helpommin, koska panttauksen antaja voi menettää vain vakuutena olevan omaisuutensa.

Takaajaan ja vierasvelkapantin antajaan sovelletaan kuitenkin pitkälti samoja lain säännöksiä. Kummallakin on esimerkiksi takautumisoikeus velallista kohti. Lisää tietoa asiasta saat lakipuhelimestamme. 

Vinkit

- Takauksessa takaaja ottaa vastatakseen velallisen veloista

- Vierasvelkapanttauksessa pantinantaja antaa velkojalle omaisuutta toisen henkilön velan vakuudeksi 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa