Minilex - Lakipuhelin

Takauksen maksaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajalle voi syntyä maksuvelvollisuus velallisen velasta

Takaaja ottaa vastatakseen toisen henkilön velvoitteen, jonka hän on velvollinen suorittamaan tämän velkojalle. Takaaja ei siis suorita maksua henkilölle (velallinen), jonka takaajana hän on. Maksuvelvollisuuden syntyhetkeen vaikuttaa se, että onko takaus annettu omavelkaisena vai toissijaisena.

Takauksen maksamisen ajankohta riippuu takauksen lajista

Jos takausta ei ole sovittu nimenomaisesti omavelkaiseksi takaukseksi, takaus on muodoltaan toissijainen takaus. Toissijaisessa takauksessa takaajan täytyy maksaa velka vasta, kun velka on erääntynyt ja velalliselta ei ole päävelan perimiseksi voitu ulosmitata varoja, jotka ilmeisesti riittäisivät koko päävelan suoritukseksi. Takaajan maksuvelvollisuuden syntyminen edellyttää siis velallisen maksukyvyttömyyttä. Velallisen mahdollinen velkajärjestely ei vähennä takaajan maksuvelvollisuutta. Takaaja on vastuussa edelleen koko päävelan maksamisesta, vaikka velkajärjestelyssä velallinen vapautettaisiin osittain vastuusta.

Takaus joudutaan heti maksamaan omavelkaisessa takauksessa heti, kun velka erääntyy. Velkoja voi siis alkaa heti perimään velkaa takaajalta, vaikka velallista ei ole todettu maksukyvyttömäksi.

Takausta maksettaessa ei tarvitse maksaa liitännäiskustannuksia

Takauksen ei sisälly päävelan korkoja tai liitännäiskustannuksia, ellei niin ole erikseen sovittu takausta antaessa. Tietenkin takaaja voi suostua näiden suorittamiseen myös jälkikäteen, mutta hänellä ei ole velvoitetta siihen. Takaajan ei tarvitse maksaa myöskään takausta, jonka velallinen vapautetaan vastuusta ilman hänen suostumustaan.

Takauksen maksamisen periminen

Jos takaus jätetään maksamatta, se voidaan periä takaajalta kuin mikä tahansa muukin velka. Se voidaan siis ulosmitata, jos sitä ei muuten makseta. Tämän vuoksi onkin hyvin tärkeää, että takaukseen ei suostu ilman pitkää harkintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]