Minilex - Lakipuhelin

Yhteisvastuullinen takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteisvastuullisessa takauksessa jokainen takaaja vastaa velkojalle koko päävelan määrästä, jos samasta päävelasta on annettu useita takauksia eikä muuta ole sovittu. Velkojalla on oikeus vaatia koko päävelan suorittamista keneltä tahansa yhteisvastuullisista takaajista. Takaaja voi kuitenkin rajoittaa vastuutaan vain osaan päävelan määrästä. Tällöin velkoja ei voi periä häneltä enempää kuin mihin takaaja on sitoutunut. Jos esimerkiksi 60 000 euron velasta on annettu 60 000 euron ja 20 000 euron takaukset, koskee yhteisvastuu vain 20 000 euroa.

Takaajan asemaan vaikuttaa olennaisesti se, jos samaa päävelkaa takaa toinenkin takaaja tai takaajat. Takaajalle on tällöin selvitettävä muun muassa se, miten takaajien vastuut sovitetaan yhteen sekä minkälaiset ovat takaajien takautumisoikeudet toisiaan kohtaan, kun joku takaajista suorittaa päävelkaa.

Jos samaa päävelkaa koskevat takaukset on annettu samanaikaisesti eikä takaajien keskinäisestä vastuusta ole muuta sovittu, takaajalla on oikeus saada jokaiselta muulta takaajalta takaajien pääluvun mukainen osuus takauksen perusteella suorittamastaan määrästä. Jos takaaja suorittaa erääntynyttä päävelkaa yli oman osuutensa ja samalla vähentää muiden takaajien takausvastuuta, synty hänelle takautumisoikeus muihin takaajiin nähden. Jos taas päävelkaa koskevat takaukset on annettu eri aikoina ja toisistaan riippumatta eikä takaajien keskinäisestä vastuusta ole muuta sovittu, takaajalla on oikeus vaatia koko takauksen perusteella suorittamansa määrä siltä takaajalta, joka on antanut takauksen ennen häntä.

 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]