Takaaja takaa lainan tilanteissa, joissa lainanottaja itse ei kykene lainaa takaisin maksamaan. Näin taataan lainan takaisinmaksu velkojille. Lainan takaajana voi olla esimerkiksi luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö. Oikeushenkilöitä ovat esimerkiksi yritys, yhdistys tai säätiö. Myös valtio voi olla takaajana. Lainan takaajan vastuu on suuri, joten lainan takaajan tulee olla kelpoisuudeltaan sellainen henkilö, joka kykenee siihen. Lainan takaaja maksaa omasta omaisuudesta lainan. Näin ollen, kevein perustein ei kannata ryhtyä lainan takaajaksi edes kaverilleen.
Lainan takaajan kelpoisuudesta voi jokaisella lainanantajalla olla oma käsityksensä. Jokainen pankki voi vaatia siten lainan takaajalta erilaisia asioita, jotka tulee olla täytettynä, jotta velallinen voi saada lainan ja tämä tietty takaaja olla takaajana. Muun muassa lainan takaajalta voidaan vaatia, ettei hänellä ole luottotietomerkintöjä.
Takauksen antamiselle ei ole asetettu mitään erityistä ikärajaa. Tämä on nähtävissä laissa takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta. Lainan takaajan tulee pääsäännön mukaan kuitenkin olla täysi-ikäinen henkilö. Lainan takaajan tulee näin ollen olla myös oikeustoimikelpoinen, eli hänen oikeustoimikelpoisuuttaan ei saa olla rajoitettu. Oikeustoimikelpoisuus tarkoittaa sitä, että henkilö voi antaa ja vastaanottaa sitovia oikeudellisia tahdonilmaisuja, joilla muun muassa perustetaan, muutetaan tai kumotaan henkilön omaa etua toteuttavia oikeuksia tai velvollisuuksia.
Mikäli henkilön oikeustoimikelpoisuuttaan on rajoitettu vajaavaltaisuuden vuoksi, ei henkilö voi itse tehdä päteviä oikeustoimia ja näin ollen ei voi myöskään pätevästi itse olla lainan takaajana. Vajaavaltaiseksi voidaan julistaa henkilö esimerkiksi, jos henkilö ei sairauden johdosta ymmärrä omia tekojaan. Kuitenkin, jos vajaavaltaisen laillinen edustaja eli edunvalvoja antaa takaukselle suostumuksensa, oikeustoimikelvoton henkilö lainan takaajana voi olla pätevä.
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
Lainan takauksen antamiselle ei ole yläikärajaa. Takaajan iällä voi kuitenkin olla merkitystä. Laissa on olemassa luonnollisen henkilön vastuusta koskeva sovittelusäännös. Sen mukaan luonnollinen henkilön vastuuta luotonantajalle voidaan sovitella, jos takaajan maksettavaksi tulevan päävelan määrä on kohtuuttoman suuri takaajan taloudelliseen asemaan nähden ja luotonantaja takausta annettaessa tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että takaajan vastuu on ilmeisessä epäsuhteessa hänen mahdollisuuksiinsa suoriutua maksuvelvoitteesta. Viimeiseksi mainittu voidaan tulkita siten, että luotonantajan olisi pitänyt tajuta, että iäkäs henkilö ei välttämättä kykene suoriutumaan lainan takauksesta. Tämä siitä syystä, että iäkkäällä henkilöllä on pieni eläke.
Maksuhäiriömerkintä henkilöllä ei ole välttämättä este takauksen antamiselle, mikäli velanantaja suostuu myöntämään lainan tällaisen henkilön ollessa takaajana. Maksuhäiriömerkintä on tosin syntynyt henkilön pitkittyneen maksulaiminlyönnin seurauksena eli se on syntynyt muun muassa siitä, ettei lainaa olla maksettu asianmukaisesti takaisin. Näin ollen useinkaan henkilöä, jolla on maksuhäiriömerkintä, ei ole hyväksytty lainan takaajaksi. Häntä voidaan siis pitää epäluotettavana takaajana velkojan silmistä katsoen. Velkojan edun mukaisesti olisi siis aina varmistuttava takaajan maksukyvystä, jotta velka tullaan saamaan perittyä takaisin joko lainanottajalta tai viime kädessä takaajalta.
Valtio voi olla joissain tilanteissa takaajana. Valtio on esimerkiksi opintolainojen takaajana. Opintolainalla on siis valtion takaus, jonka takaisinmaksun valtio hoitaa, jos opintoja itse suorittanut ei kykene vakavasta syystä maksamaan lainaansa takaisin.