Minilex - Lakipuhelin

Takaajan kelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan Rooli ja Vastuut Lainanantotilanteissa

Takaaja astuu kuvioon tilanteissa, joissa lainanottaja ei kykene itse suoriutumaan lainan takaisinmaksusta. Tämä varmistaa, että velkojille taataan lainan palautus. Takaajana voi toimia niin luonnollinen henkilö kuin oikeushenkilö, joka voi olla esimerkiksi yritys, yhdistys tai säätiö. Myös valtio voi ottaa roolin takaajana. Lainan takaajan vastuu on merkittävä, joten hänen tulee olla kelpoisuudeltaan kykenevä henkilö. Tämä tarkoittaa, että lainan takaajan on pystyttävä vastaamaan sitoumuksestaan omalla omaisuudellaan. Siksi lainan takaajaksi ei kannata ryhtyä kevyin perustein, ei edes ystävälle.

Lainan takaajan kelpoisuus voi vaihdella eri lainanantajien välillä. Pankit voivat asettaa erilaisia vaatimuksia takaajille, kuten esimerkiksi luottotietojen puhtauden.

Takauksen antamiselle ei ole asetettu erityistä ikärajaa, mutta yleensä lainan takaajan tulee olla täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen. Oikeustoimikelpoisuus tarkoittaa, että henkilö voi tehdä sitovia oikeustoimia ja ymmärtää niiden merkityksen. Jos henkilö on julistettu vajaavaltaiseksi, hän ei voi pätevästi toimia takaajana, ellei laillinen edustaja, kuten edunvalvoja, anna suostumustaan.

Lainan takaukselle ei ole asetettu yläikärajaa. Takaajan ikällä voi kuitenkin olla merkitystä, ja lainassa voi olla sovittelumahdollisuuksia erityisesti iäkkäille henkilöille. Luotonantajan tulee olla tietoinen takaajan maksukyvystä, ja iäkkäämmän henkilön pieni eläke voi olla huomioitava tekijä.

Maksuhäiriömerkintä ei välttämättä sulje pois mahdollisuutta toimia takaajana, mutta usein se voi vaikuttaa luotonantajan päätökseen. Luotonantaja arvioi takaajan luotettavuutta varmistaakseen, että velka voidaan tarvittaessa periä takaisin joko lainanottajalta tai viime kädessä takaajalta.

Valtiokin voi toimia takaajana tietyissä tilanteissa, kuten opintolainojen kohdalla. Tällöin valtio takaa lainan takaisinmaksun, jos opintojen suorittaja ei kykene maksamaan lainaa vakavan syyn vuoksi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Kannattaa harkita lainan vakuudeksi esimerkiksi asunto-osakkeiden laittamista, eikä turvautua toiseen henkilöön.

- Takaajan kelpoisuudesta voi olla eri käsitys eri lainanantajalla, joten kannattaa useammasta paikasta tiedustella takauksesta ja siihen liittyvistä asioista.

Varoitukset

- Ei kannata ruveta tuntemattoman henkilön lainan takaajaksi missään tilanteissa. Ei välttämättä kannata myöskään ruveta lainan takaajaksi ystävien tai sukulaisten vuoksi. Näin vältytään ikäviltä riidoilta tulevaisuudessa.

- Mikäli joudut lainan takaajana maksamaan velan lainanottajan sijasta ja taloudellinen tilanteesi ei ole paras mahdollinen, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen erilaisten mahdollisuuksien selvittämisessä. He auttavat Sinua mielellään.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]