Minilex - Lakipuhelin

Takaajan kuolema

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Takaajan kuollessa takausvastuu siirtyy kuolinpesälle

Miten käy takauksen kun lainan taannut henkilö eli takaaja menehtyy? Koska vainajan velvollisuudet ja toisaalta myöskään oikeudet eivät lakkaa hänen kuolemaansa, pysyy myös takauksenantajan takausvastuu voimassa vaikka takaaja kuolee. Tällöin takausvastuu vain siirtyy menehtyneen takaajan kuolinpesälle.

Kuolinpesän takausvastuu

Kun takausvastuu siirtyy takaajan kuolinpesälle, vastaa takaajan kuolinpesä päävelasta sen mukaisesti kuin takaussitoumuksen eli sopimuksen ehdoissa on sovittu. Päävelalla tarkoitetaan sitä velkaa, johon takaus kohdistuu. Kun takaajana on yksityishenkilö on takaajan kuolinpesällä mahdollisuus kuitenkin antaa takauksen sijasta jokin muu vakuus. Tämä voi olla järkevää silloin, kun takaajan perilliset haluavat selvittää ja jakaa kuolinpesän. Mikäli korvaavaa vakuutta ei ole annettu, tulee perillisten nimittäin käytännössä odottaa, että takausvastuu päättyy, ennen kuin he voivat ryhtyä kuolinpesän jakoon. Takauksen korvaavan vakuuden asettamisella on myös mahdollista estää päävelan eräännyttäminen.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kuolinpesän osakkaiden asema

Entä voivatko kuolinpesän osakkaat joutua itse takausvastuuseen? Kuolinpesän osakkaat ovat vainajan oikeuden tai toisaalta myös velvollisuuksien omistajia. He eivät kuitenkaan voi joutua henkilökohtaiseen takausvastuuseen vainajan tekemien sopimusten vuoksi. Kuolinpesän osakkaiden vastuu vainajan sitoumuksista nimittäin rajoittuu lähtökohtaisesti kuolinpesässä olevaan omaisuuteen. Mikäli kuolinpesän osakkaat ovat vainajan antamasta takaussitoumuksesta huolimatta kuitenkin jakaneet kuolinpesän ja perinnön, joutuvat he palauttamaan kuolinpesästä saamaansa omaisuutta, mikäli takausvastuu sittemmin realisoituu. 

Lisää yleistä tietoa takauksista sekä takausvastuusta löydät Minilexin artikkeleista. Tarkemmissa kysymyksissä on syytä kääntyä lakimiehen puoleen.

Vinkit

- Kuolinpesän takausvastuu tulee mainita perukirjassa

- Takaajan vaihtaminen on mahdollista, mutta siihen tarvitaan velkojan suostumus

Varoitukset

- Takausvastuu ei lakkaa takaajan kuolemaan

- Takausvastuu siirtyy takaajan kuolinpesälle 

- Kuolinpesän osakkaat saattavat joutua palauttamaan kuolinpesästä saaman osuuden, mikäli takausvastuu realisoituu

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa