Minilex - Lakipuhelin

Omavelkainen takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omavelkainen takaus

Omavelkaisella takauksella tarkoitetaan takuuta, jossa takaaja vastaa päävelasta henkilökohtaisesti, aivan kuin hän olisi velallinen itse. Velkojalla on tässä tapauksessa oikeus vaatia suoritusta omavelkaiselta takaajalta, kun velka on erääntynyt, eikä velallinen ole sitä ennen suorittanut velkaansa.

Omavelkaisen ja toissijaisen takauksen ero

Toissijaisessa takauksessa velkoja voi vaatia suoritusta takaajalta vasta, kun päävelka on erääntynyt ja velalliselta ei ole voitu saada riittävää suoritusta päävelan perimiseksi. Ensisijaisessa takauksessa velkojan ei tarvitse odottaa, että velallinen todetaan esimerkiksi ulosotossa tai muussa maksukyvyttömyysmenettelyssä maksukyvyttömäksi, vaan velkoja voi vaatia suoritusta suoraan takaajalta.

Omavelkainen takaus on takaajalle ankarampi vaihtoehto kuin muut takauksen muodot, sillä velkojalla on halutessaan oikeus vaatia suoritusta suoraan omavelkaiselta takaajalta, kun velka on erääntynyt. Tästä syystä lainsäädäntömme suojaa omavelkaisen takauksen antajaa. Ellei takausta ole nimenomaisesti annettu omavelkaisena tai takauksen sisällöstä ole muuta sovittu, katsotaan takaus annetuksi toissijaisena, mikä on takaajalle lievempi takauksen muoto. Lähtökohtana takauksissa pidetään toissijaista takuuta, mutta jos halutaan nimenomaisesti sitoutua omavelkaiseen takaukseen, se tulee selkeästi kirjata takaussitoumukseen.

Takaajan regressioikeus

Omavelkaisen takauksen antajalla (takaajalla) on kuitenkin regressio- eli takautumisoikeus päävelalliseen nähden. Jos velkoja siis vaatii suoritusta suoraan takaajalta ja takaaja sen maksaa, takaajalla on oikeus saada korvaus päävelalliselta hänen suorittamastaan velasta.

 

 

Yhteenveto

  • Omavelkainen takaus tarkoittaa sitä, että takaaja vastaa päävelasta niin kuin henkilökohtaisesti vastuussa oleva velallinen.
  • Velkojalla on tällöin oikeus vaatia suoritusta suoraan takaajalta, kun päävelka on erääntynyt.
  • Omavelkainen takaus on ankarampi takauksen muoto takaajalle, mutta takaajalla on silti regressioikeus eli takautumisoikeus päävelalliseen nähden.
  • Lähtökohtaisesti takaus katsotaan toissijaiseksi, mutta omavelkainen takaus tulee selkeästi kirjata takaussitoumukseen.

 

Summary in English

  • Self-debtor guarantee means that the guarantor is responsible for the principal debt in the same way as a personally liable debtor.
  • The creditor then has the right to demand performance directly from the guarantor when the principal debt is due.
  • This is a stricter form of guarantee for the guarantor, but the guarantor still has the right of recourse, i.e., the right of recourse against the principal debtor.
  • In principle, the guarantee is considered secondary, but the personal guarantee must be clearly recorded in the guarantee commitment.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Toissijainen takaus on olettamana takauksessa, joten omavelkainen takaus tulee erikseen sopia 

Varoitukset

- Omavelkaisen takauksen takaaja on vastuussa kolmannen henkilön velasta niin kuin omasta velastaan

- Velkoja voi vaatia suoritusta suoraan takaajalta, vaikka velallisella olisikin maksukykyä

- Omavelkainen takaus on ankarampi takauksen muoto kuin toissijainen takaus

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]