Minilex - Lakipuhelin

Takauksen irtisanominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen irtisanominen velkojan toimesta

Takaus on sitoumus, jossa takaaja ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön (velallisen) velvoitteesta. Takauksen luonteen vuoksi takausta ei voi lähtökohtaisesti irtisanoa kenenkään muun kuin velkojan toimesta.

Koska takauksella suojataan velkojan oikeutta saada suoritus velasta, velkoja voi vapaasti irtisanoa takauksen. Takauksen irtisanomisella ei lisätä velallisen vastuuta, minkä vuoksi velallisen suostumusta takauksen irtisanomiseen ei tarvita. Velkoja tulee irtisanoneeksi takauksen myös, jos hän vapauttaa velallisen velvoitteen suorittamisesta, mikäli takaaja ei anna tähän lupaa. Velkoja ei voi siis siirtää velallisen vastuuta takaajalle, jos takaaja ei tähän suostu.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Takaajan irtisanoutuminen edellyttää velkojan suostumusta

Takaaja ei voi pätevästi irtisanoa takaustaan ilman velkojan suostumusta. Tästä on kuitenkin poikkeuksena takaajan oikeus irtisanoa yleistakaus. Yleistakauksella tarkoitetaan takausta, joka koskee muutakin kuin vain yksilöityä päävelkaa. Yleistakauksessa takaaja voi määrittää ajankohdan, jonka jälkeen syntyvistä veloista hän ei enää vastaa. Takaaja siis irtisanoo takauksen, mutta irtisanominen ei kuitenkaan poista hänen vastuutaan jo syntyneestä velasta. Tätä lain suomaa oikeutta ei voida rajoittaa takaussopimuksella.

Takaus voi päättyä myös esimerkiksi, jos velkoja päästää takauksen kohteena olevan saatavan vanhentumaan. Tällöin kyseessä ei ole kuitenkaan takauksen irtisanominen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa