Minilex - Lakipuhelin

Takauksen irtisanominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen Irtisanominen Velkojan Toimesta

Takaus on sitoumus, jossa takaaja ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön (velallisen) velvoitteesta. Takauksen luonteen vuoksi takausta ei lähtökohtaisesti voi irtisanoa kukaan muu kuin velkoja.

Koska takauksella suojataan velkojan oikeutta saada suoritus velasta, velkoja voi vapaasti irtisanoa takauksen. Takauksen irtisanomisella ei lisätä velallisen vastuuta, minkä vuoksi velallisen suostumusta takauksen irtisanomiseen ei tarvita. Velkoja voi irtisanoa takauksen myös, jos hän vapauttaa velallisen velvoitteen suorittamisesta, mikäli takaaja ei anna tähän lupaa. Velkoja ei siis voi siirtää velallisen vastuuta takaajalle, jos takaaja ei tähän suostu.

Takaajan Irtisanoutuminen Edellyttää Velkojan Suostumusta

Takaaja ei voi pätevästi irtisanoa takaustaan ilman velkojan suostumusta. Tästä on kuitenkin poikkeuksena takaajan oikeus irtisanoa yleistakaus. Yleistakauksella tarkoitetaan takausta, joka koskee muutakin kuin vain yksilöityä päävelkaa. Yleistakauksessa takaaja voi määrittää ajankohdan, jonka jälkeen syntyvistä veloista hän ei enää vastaa. Takaaja siis irtisanoo takauksen, mutta irtisanominen ei kuitenkaan poista hänen vastuutaan jo syntyneestä velasta. Tätä lain tarjoamaa oikeutta ei voida rajoittaa takaussopimuksella.

Takaus voi päättyä myös esimerkiksi, jos velkoja päästää takauksen kohteena olevan saatavan vanhentumaan. Tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole takauksen irtisanominen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]