Minilex - Lakipuhelin

Omavelkainen takaus ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omavelkainen takaus

Omavelkaisella takauksella tarkoitetaan takausta, jossa takaaja vastaa velasta henkilökohtaisesti, ikään kuin hän olisi velallinen itse. Tässä tilanteessa velkoja voi siis vaatia suoritusta takaajalta heti velan erääntymisen jälkeen. Toisin kuin toissijaisessa takauksessa, velkojan ei tarvitse odottaa, että velallinen on todettu maksukyvyttömäksi esimerkiksi ulosotossa. Omavelkainen takaus on siten takaajan kannalta ankarampi vaihtoehto verrattuna toissijaiseen takaukseen.

Tästä syystä ennen takaukseen sitoutumista on tarkkaan harkittava, mihin on ryhtymässä. Takauksen antamisella voi olla kauaskantoisia seurauksia. Omavelkaisen takauksen perusteella velkaa voidaan vaatia takaajalta viime kädessä jopa ulosotossa.

Takauksen omavelkaisuudesta on sovittava nimenomaisesti. Mikäli näin ei ole sovittu, takaus katsotaan annetuksi toissijaisena takauksena.

Omavelkainen takaus ja ulosotto

Toissijaisessa takauksessa velkoja voi vaatia suoritusta takaajalta vasta sitten, kun velallinen on todettu ulosotossa varattomaksi tai velallisen maksukyvyttömyys on muuten osoitettu. Sen sijaan omavelkaisessa takauksessa velkojan ei tarvitse odottaa, että velallinen todetaan ulosotossa varattomaksi; velkoja voi vaatia suoraan suoritusta takaajalta.

 

 

Varoitukset

- Takaukseen liittyy aina riski, että takaaja joutuu velan maksajaksi 

- Omavelkaisessa takauksessa velkoja voi vaatia suoritusta velalliselta suoraan eli päävelallisen ulosottototeamusta ei edellytetä

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]