Minilex - Lakipuhelin

Takaajan poisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan poisto eli takaajan vapauttaminen vastuusta 

Velallinen ei voi koskaan vapauttaa takaajaa vastuusta, koska takaaja on turvaamassa velkojan saatavaa. Täten vain velkoja voi poistaa takaajan velkasuhteesta. Kun takaaja poistetaan, hänen velvollisuutensa suorittaa velkaa lakkaa. Hänelle jää kuitenkin oikeus periä velalliselta jo velkojalle suorittamansa päävelan määrä (takautumisoikeus).

Vain velkoja voi poistaa takaajan

Velkoja voi siis halutessaan vapauttaa takaajan, koska takaajan poisto heikentää vain hänen mahdollisuuttaan saada velka perityksi. Jos velkoja kuitenkin poistaa yhden samasta päävelasta vastuussa olevan takaajan kokonaan tai osittain takausvastuusta, kukin muista takaajista vastaa velkojalle vain oman osuutensa suorittamisesta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Velkoja ei voi siis täten suosia yhtä takaajaa toisten kustannuksella. Osuudet, joista takaajat vastaavat, määrittyvät takaajien välisen vastuunjakoa käsittelevän sopimuksen mukaan, jos sopimus on velkojan tiedossa.

Takuun lakkaaminen

Velkoja tietenkin poistaa myös automaattisesti takaajan vastuusta, jos velkoja vapauttaa velallisen tai jonkun yhteisvastuullisista velallisista ilman takaajan suostumusta. Jos kuitenkin vapauttaminen koskee vain osaa velasta, takaajan vastuu lakkaa vain tältä osin.

Takaajan vastuu lakkaa myös, jos velkoja luopuu vakuudesta, joka oli voimassa takaajan hyväksi, takaaja vapautuu takausvastuusta siltä osin kuin vakuuden arvo olisi riittänyt päävelan suoritukseksi. 

Vinkit

- Vain velkoja voi vapauttaa takaajan takausvastuusta

- Takausvastuusta vapauttaminen tarkoittaa siis sitä, että takaaja ei ole enää missään vastuussa velan maksamisesta velkojalle 

- Itse velallisen vapauttaminen vastuusta johtaa myös takaajan vastuusta vapautumiseen, koska takaajalta ei voi vaatia suorituksia enempää kuin velalliselta

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa