Minilex - Lakipuhelin

Takaajan irtisanoutuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan Oikeus Irtisanoa Yleistakaus

Takaus on sitoumus, jossa takaaja sitoutuu vastaamaan kolmannen henkilön (velallisen) velasta. Pääsääntöisesti ainoastaan velkojalla on oikeus irtisanoa takaus. Velkojalla on vapaus irtisanoa takaus, sillä kyseessä on sopimus, joka suojaa hänen oikeuksiaan. Takaaja voi kuitenkin itse irtisanoutua yleistakauksessa. Tämä mahdollistaa joustavuuden, mutta samalla takaus säilyttää merkityksensä, sillä olisi ongelmallista, jos takaaja voisi irtisanoutua milloin tahansa. Laissa on kuitenkin määritelty mahdollisuus takaajan irtisanoutumiseen yleistakauksesta.

Yleistakauksella viitataan takaukseen, joka kattaa enemmän kuin vain tarkasti määritellyn päävelan. Takaaja voi ilmoittaa velkojalle, ettei hän vastaa veloista, jotka syntyvät ilmoituksen jälkeen. Tätä sääntöä sovelletaan myös tililuottoon liittyvään takaukseen, jossa velkojan saatava riippuu siitä, kuinka paljon luottoa todellisuudessa käytetään. Takaajan vastuun päättäminen ei tietenkään vapauta häntä veloista, jotka ovat syntyneet ennen ilmoitusta.

Takaajan Vastuusta Vapautuminen

Takaajan vastuu voi poistua tai vähentyä myös hänestä riippumattomista syistä. Takaaja vapautuu vastuusta, jos velkoja vapauttaa velallisen tai jonkun yhteisvastuullisista velallisista ilman takaajan suostumusta. Jos vapautus kohdistuu vain osaan velasta, takaaja vapautuu vastuusta ainoastaan kyseisen osuuden osalta. Takaajan vastuuta ei koskaan voida lisätä ilman takaajan suostumusta.

Pääsääntöisesti takaajalla ei ole oikeutta irtisanoa takuuta ilman velkojan suostumusta. Lisätietoa takaajan mahdollisuudesta irtisanoutua saat lakimiehiltämme.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]