Minilex - Lakipuhelin

Takaajan irtisanoutuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan oikeus irtisanoa yleistakaus

Takaus on sitoumus, jonka takaaja antaa velkojalle sitoutuessaan vastaamaan kolmannen henkilön (velallisen) velasta. Pääsääntöisesti vain velkojalla on oikeus irtisanoa takaus. Velkoja voi vapaasti irtisanoa takauksen, koska kyseessä on hänen oikeuttaan suojaava sopimus. Takaaja voi ainoastaan irtisanoutua yleistakauksessa. Takaus menettäisi merkityksensä, jos takaaja voisi irtisanoutua siitä milloin hän niin haluaa.  Takaajalle on kuitenkin annettu laissa mahdollisuus irtisanoutua yleistakauksesta.

Yleistakauksella tarkoitetaan takausta, joka koskee muutakin kuin vain yksilöityä päävelkaa. Takaaja voi velkojalle ilmoittamalla määrätä, että hän ei vastaa ilmoituksen jälkeen syntyvistä veloista.  Tätä säännöstä sovelletaan myös tililuotosta annettuun takaukseen, jossa velkojan saatava vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon luottoa tosiasiallisesti käytetään. Takauksen lopettaminen ei tietenkään poista takaajan vastuuta ennen ilmoitusta syntyneistä veloista.

Takaajan vastuusta vapautuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Takaajan vastuu voi tietenkin poistua tai vähentyä hänestä riippumattomista syistä. Takaaja vapautuu vastustaan, jos velkoja vapauttaa vastuusta velallisen tai jonkun yhteisvastuullisista velallisista ilman takaajan suostumusta. Vapautuksen kohdistuessa vain osaan velasta, takaaja vapautuu vastuusta vain tältä osin. Takaajan vastuuta ei tietenkään voi koskaan lisätä ilman takaajan suostumusta.

Pääsääntöisesti takaajalla ei siis ole oikeutta irtisanoa takausta ilman velkojan suostumusta. 

Lisää tietoa takaajan irtisanoutumismahdollisuuksista saat lakimiehiltämme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa