Minilex - Lakipuhelin

Asuntolaina ja takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Harkitsetko ensimmäisen asunnon hankkimista tai ehkä uuden asunnon ostoa ja tarvitset nyt pankilta asuntolainaa? Voit parantaa mahdollisuuksiasi saada asuntolainaa hankkimalla takauksen lainalle.

Takaus on yksi henkilövakuuksista. Takaus on sitoumus, jonka perusteella takaaja lupautuu vastuuseen kolmannen henkilön, eli velallisen, velasta. Kun haet asuntolainaa, pankki edellyttää yleensä lisävakuutta. Tässä tilanteessa takauksen hankkiminen parantaa mahdollisuuksiasi saada haluamasi asuntolaina.

Takauksia on kolme päätyyppiä: henkilötakaus, omatakaus ja valtiontakaus.

Henkilötakaus:

Asuntolainan henkilötakaus tarkoittaa, että asuntolainan hakijan lisäksi toinen henkilö (esimerkiksi vanhempi tai läheinen) sitoutuu maksamaan lainan takaisin pankille, mikäli lainanottajan maksukyky heikkenee eikä tämä kykene maksamaan lainaa takaisin. Nykyään henkilötakaus kelpaa vakuudeksi vain pieniin luottoihin tai osaksi suuria luottoja, kuten asuntolainoja.

Henkilötakauksia ovat omavelkainen takaus, toissijainen takaus ja täytetakaus.

  • Toissijainen takaus: Takaaja vastaa asuntolainasta vain, jos velalliselta ei saada suoritusta. Velallinen on todettu maksukyvyttömäksi ennen kuin pankki voi vaatia suorituksia toissijaiselta takaajalta.
  • Omavelkainen takaus: Takaaja vastaa asuntolainasta samalla tavalla kuin henkilökohtaisesti vastuussa oleva velallinen. Takaaja on päävelasta ensisijaisessa vastuussa, ja pankki voi vaatia suoritusta takaajalta, kun päävelka on erääntynyt.
  • Täytetakaus: Takaaja vastaa asuntolainasta vain, jos suoritusta ei saada päävelan vakuudeksi annetusta omaisuudesta. Esimerkiksi asunto-osakkeiden myynti ei riitä velan maksamiseen, jolloin täytetakauksen takaajalle syntyy vastuu asuntolainasta.

Omatakaus:

Vaihtoehtona asuntolainan takaamiseksi on omatakaus, joka voidaan ostaa samasta pankista, josta asuntolaina otetaan. Omatakaus tarjoaa lisäturvaa sekä pankille että lainanottajalle tilanteissa, joissa asuntovelallinen ei pysty maksamaan lainaa takaisin tai kun asunnon myyntihinta ei riitä kattamaan jäljellä olevaa velkaa.

Valtiontakaus:

Valtiontakaus on mahdollista saada myös asuntolainaan, ei pelkästään opintolainaan. Se on tarkoitettu niille lainanhakijoille, joiden omat vakuudet eivät riitä asuntolainan tueksi. Valtiontakaus voidaan saada ilmoittamalla pankille kiinnostuksesta sen hakemiseen asuntolainaa ottaessa. Valtiontakuudessa ei ole tulo- tai varallisuusrajoja. Takuuden määrä asuntolainassa on enintään 20% lainan määrästä, kuitenkin enintään 50 000 euroa. Valtiontakaus toimii toissijaisena vakuutena, kun ostettava kiinteistö tai asunto-osake on ensisijainen vakuus asuntolainalle.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

Huomio asuntolainaa hankkiessa lainakatto: 

- Asuntolainaa saa enintään 90% sitä varten annettavien vakuuksien käyvästä arvosta

- Ensiasunnon ostajilla lainakatto on 95% sitä varten annettavien vakuuksien käyvästä arvosta

- Esimerkkinä: haluamasi asunnon kauppahinta on 100 000 euroa, jolloin voit saada enintään 90 000 euroa asuntolainaa.

- Asunnon vakuusarvo pankille on enintään 75 000 euroa.

- Vakuusarvon ylittävälle osalle (15 000 euroa) tarvitset omia säästöjä tai muun lisävakuuden, esimerkiksi omatakauksen.

- Mikäli asuntolaina on yli 90 000 euroa, tarvitset lainakaton ylittävälle osuudelle vakuudeksi joko omia säästöjä tai muita vakuuksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]