Minilex - Lakipuhelin

Takaus ja esinevakuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus on henkilövakuus 

Takaus on sitoumus, jossa takaaja ottaa velallisen velvoitteen vastattavakseen. Takaus on siis käytännössä henkilövakuus. Takauksen kohteena olevan velan turvana voi olla kuitenkin myös esinevakuuksia henkilövakuuden lisäksi. Muiden vakuuksien poistaminen tai lisääminen voi vaikuttaa jo annettuun takaussitoumukseen. Tässä artikkelissa käsitellään takaussuhteessa olevien esinevakuuksien vaikutusta takaussitoumukseen.

 

Esinevakuus takauksen rinnalla

Velkoja ei voi nimittäin poistaa velan turvana olevaa vakuutta vaikuttamatta samalla annettuun takaukseen. Jos velkoja nimittäin luopuu päävelasta annetusta muusta vakuudesta, joka olisi voimassa takaajan hyväksi, takaaja vapautuu takausvastuusta siltä osin kuin vakuuden arvo olisi riittänyt päävelan suoritukseksi. Sama on voimassa, jos vakuuden arvo alenee velkojan toimen tai laiminlyönnin vuoksi. Esinevakuuden poistaminen ei kuitenkaan vaikuta takaukseen, jos esinevakuus ei ollut ensisijaisessa vastuussa päävelan suorittamisesta. Tämän vuoksi takauksen jälkeen annetusta esinevakuudesta voidaan luopua vaikuttamatta takaukseen.

Esinevakuuden asettamisella velan turvaksi voi olla myös takaajan vastuun poistava vaikutus. Yksityistakaaja nimittäin vapautuu takausvastuusta, jos velan turvaksi asetetaan esinevakuus, jonka arvioidaan riittävän takauksen kohteena olevan päävelan suorittamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa