Minilex - Lakipuhelin

Takaajan maksuvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maksuvelvollisuus Takausvelasta

Takaaja on maksuvelvollinen velasta, jonka hän on sitoutunut takamaan. Yleinen oletus on, että takaajan maksuvelvollisuus syntyy, kun velka erääntyy, eikä sitä saada perittyä päävelalliselta. Takauksen voidaan kuitenkin sopia takaussopimuksella omavelkaiseksi takaukseksi.

Omavelkaisessa takauksessa velka voidaan periä takaajalta sen eräännyttyä, ilman että päävelallinen on todettu maksukyvyttömäksi. Jos takauksesta ei ole erikseen sovittu omavelkaiseksi takaukseksi, sitä pidetään toissijaisena takauksena.

Takaajan maksuvelvollisuuden laajuus

Takaajan maksuvelvollisuus ulottuu vain päävelan pääomaan, ellei toisin ole sovittu. Takaajaa ei näin ollen pidetä vastuussa päävelan koroista tai liitännäiskustannuksista, ellei siitä ole erikseen sovittu. Takaaja on vastuussa koroista vain siitä päivästä lukien, kun velkoja on ilmoittanut hänelle velan erääntymisestä. Takaajan katsotaan kuitenkin olevan vastuussa koroista, jos hän on muutoin saanut tiedon velan erääntymisestä.

Takaus voidaan antaa myös yleistakauksena, jolloin takaaja ei ole maksuvelvollinen vain erikseen määritellystä päävelasta. Yleistakaukselle on kuitenkin asetettava rahamääräinen yläraja sekä takauksen voimassaoloaika. Takaaja ei myöskään ole maksuvelvollinen saatavista, jotka syntyvät sen jälkeen, kun hän on ilmoittanut velkojalle takauksen päättymisestä.

Takaajan maksuvelvollisuuden lakkaaminen

Koska takaajan maksuvelvollisuus liittyy päävelkaan, se lakkaa, jos velkoja vapauttaa päävelallisen velasta ilman takaajan suostumusta. Takaajan maksuvelvollisuus päättyy myös kolmen vuoden kuluessa päävelan erääntymisestä, ellei vanhentamista ole katkaistu.

Lisätietoja takaajan maksuvelvollisuudesta saat lakimiehiltämme.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]