Minilex - Lakipuhelin

Takaajan maksuvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maksuvelvollisuus takausvelasta

Takaaja on maksuvelvollinen velasta, johon hän on antanut takauksensa. Olettama on, että takaajan maksuvelvollisuus velasta syntyy, kun velka on erääntynyt ja sitä ei saada perityksi päävelalliselta. Takaus voidaan kuitenkin sopia takaussopimuksella omavelkaiseksi takaukseksi.

Omavelkaisessa takauksessa velka voidaan periä takaajalta sen eräännyttyä ilman, että päävelallinen on todettu maksukyvyttömäksi. Jos takausta ei ole erikseen sovittu omavelkaiseksi takaukseksi, sitä pidetään toissijaisena takauksena.

Takaajan maksuvelvollisuuden laajuus

Takaajan maksuvelvollisuus ulottuu vain päävelan pääomaan, jos toisin ei ole sovittu. Takaajan ei täten katsota olevan vastuussa päävelan koroista tai liitännäiskustannuksista vain, jollei niin ole erikseen sovittu. Takaaja on vastuussa tässäkin tapauksessa kuitenkin vain koroista siitä päivästä lukien, kun velkoja on ilmoittanut hänelle velan erääntymisestä. Takaajan katsotaan kuitenkin olevan vastuussa koroista, jos hän on muulla tavoin saanut tiedon velan erääntymisestä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Takaus voidaan antaa myös yleistakauksena. Siinä takaaja ei ole maksuvelvollinen pelkästään erikseen märitellystä päävelasta. Yleistakaukselle on kuitenkin määritettävä rahamääräinen yläraja sekä takauksen voimassaoloaika. Takaaja ei ole myöskään maksuvelvollinen saatavista, jotka syntyvät sen jälkeen, kun hän on ilmoittanut velkojalle takauksen lopettamisesta.

Takaajan maksuvelvollisuuden lakkaaminen

Koska takaajan maksuvelvollisuus on kytketty päävelkaan, takaajan maksuvelvollisuus lakkaa, jos velkoja vapauttaa päävelallinen velasta ilman takaajan suostumusta. Takaajan maksuvelvollisuus myös lakkaa kolmen vuoden kuluessa päävelan erääntymisestä, jos vanhentamista ei ole katkaistu. 

 

Lisää tietoa takaajan maksuvelvollisuudesta saat meidän lakimiehiltämme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa