Minilex - Lakipuhelin

Takaajan takautumisoikeus

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Takaajan takautumisoikeus suojaa takaajaa 

Takaajan takautumisoikeudella tarkoitetaan takaajan oikeutta saada velalliselta takauksen perusteella velkojalle suorittamansa päävelan määrä. Tätä määrää kutsutaan takautumissaatavaksi. Takaaja saa periä velalliselta takautumissaatavaan liittyvän viivästyskoron siitä ajankohdasta lähtien, kun hän sai oikeuden vaatia takautumissaatavan suoritusta. Takaajan takautumisoikeudesta ei tarvitse erikseen sopia, vaan oikeus on aina voimassa takaajan hyväksi.

Takautumisoikeus syntyy, kun takaaja joutuu maksuvelvolliseksi velallisen velasta

Velkojan esitettyä takaajalle vaatimuksen päävelan suorittamisesta, on takaajan käännyttävä velallisen puoleen ja pyydettävältä tältä suoritusvelvollisuuden selvittämiseksi tarpeelliset tiedot. Jollei takaajalla velallisen antamat tiedot ja muut seikat huomioon ottaen ole perusteltua syytä kieltäytyä päävelan suorituksesta, syntyy takaajalle näin päävelan maksettuaan takautumisoikeus velallista kohtaan. Tämä pätee, vaikka velallinen ei olisi edes ollut suoritusvelvollinen.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Takautumisoikeus, kun velalla on useita takaajia

Takaaja on saattanut taata päävelan myös yhdessä toisten takaajien kanssa. Jos yksi takaajista maksaa päävelan, syntyy hänelle takautumisoikeus muita takaajia kohtaan. Jos takaukset samasta päävelasta on annettu eri aikoina ja toisistaan riippumatta, syntyy takaajalle oikeus vaatia koko takauksen perusteella suorittamansa määrä takaajalta, joka on antanut takaussitoumuksen ennen häntä.

Jos päävelkaa koskevat takaukset on annettu samanaikaisesti sopimatta muuta takaajien keskinäisestä vastuusta, on suorituksen tehneellä takaajalla oikeus takauksen perusteella suorittamastaan määrästä saada jokaiselta muulta takaajalta takaajien pääluvun mukainen osuus. 

Lisää tietoa takauksesta sekä takaajan asemasta saat meidän muista artikkeleista sekä lakipuhelimestamme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa