Minilex - Lakipuhelin

Takauksen vanhentumisen katkaiseminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Takauksen Vanhentuminen ja Katkaisukeinot

Takaus merkitsee sitoumusta, jossa toinen henkilö ottaa vastuun toisen henkilön velvoitteesta. Henkilöä, joka antaa takauksen, kutsutaan takaajaksi, ja takauksen suojaama velvoite on päävelka. Tyypillisesti takaus annetaan rahalainan takaisinmaksuun, jolloin takaaja voi joutua suorittamaan päälainan takaisin korkoineen.

Takauksesta säädetään takauslaissa, joka käsittelee takauksen ja vierasvelkapanttauksen näkökulmaa. Takauslain säädöksissä määritellään myös takauksen vanhentuminen. Vaikka takauslaissa ei ole erillisiä määräyksiä takauksen vanhentumisen katkaisemisesta, siihen sovelletaan velan vanhentumista koskevaa lakia (vanhentumislaki).

Takauslain mukaan takaajan vastuu velasta vanhenee kolmen vuoden kuluessa siitä, kun päävelka erääntyy, ellei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu (ensisijainen vanhentumisaika). Jos velan eräpäivää ei tunneta, takaus vanhenee kymmenessä vuodessa sen antamisesta (toissijainen vanhentumisaika).

Takauslain mukaan nämä kaksi vanhentumisaikaa kulkevat samanaikaisesti, mikä tarkoittaa, että kymmenen vuoden vanhentumisaikaa sovelletaan myös silloin, kun velka on erääntynyt, vaikka sillä ei tosiasiallisesti enää olisi merkitystä.

Laki Velan Vanhentumisesta

Koska takauslaissa ei ole omia säännöksiä takauksen vanhentumisen katkaisemisesta, sovelletaan siihen vanhentumislain mukaisia velan vanhentumisen katkaisua koskevia säännöksiä. Nämä katkaisukeinot voivat olla joko vapaamuotoisia tai oikeudellisia.

Takauksen Vanhentumisen Katkaiseminen Vapaamuotoisella Oikeustoimella

Vapaamuotoisia katkaisutoimia voivat olla osapuolten sopimus maksujen järjestelystä, vanhentumisen katkaisusta sopiminen, velallisen suoritus velasta tai velan tunnustaminen sekä velkojan vaatimus suorituksesta velalliselta tai muu tapahtuma, joka muistuttaa velasta.

Takauksen Vanhentumisen Katkaiseminen Oikeudellisella Oikeustoimella

Oikeudelliset katkaisutoimet voivat sisältää velkojan nostaman kanteen velallista vastaan, velkojan aloittaman ulosottoasian tai velkojan ilmoituksen saatavan julkisesta haasteesta velallista kohtaan.

Näitä vapaamuotoisia ja oikeudellisia katkaisukeinoja sovelletaan myös takaukseen. Esimerkiksi muistuttamalla takaajaa hänen vastuustaan päävelasta takauksen vanhentuminen katkeaa. Tällöin kolmen ja kymmenen vuoden vanhentumisajat alkavat alusta siitä hetkestä, kun takauksen vanhentuminen on katkaistu.

Takauksen vanhentumisen katkaisuun liittyvissä tarkemmissa kysymyksissä on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]