Minilex - Lakipuhelin

Takaajan suostumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan Suostumus: Takauksen Välttämätön Edellytys

Takaajan suostumus on olennainen edellytys takauksen voimassaololle. Mikäli takaaja ei anna suostumustaan takaukselle, sillä ei ole oikeudellisia vaikutuksia. Päävelan ehtojen muuttaminen takaajan vahingoksi vaatii myös takaajan suostumuksen, ellei kyseessä ole yleistakaus, joka kattaa kaikki velat tietylle velkojalle.

Takaajan suostumus tulee ilmi takaussitoumuksesta, joka on yleensä kirjallinen sopimus. Vaikka takaussitoumuksen voi antaa suullisesti, se ei ole suositeltavaa mahdollisten todistelukysymysten vuoksi.

Pätevä Suostumus Takaajan Puolelta

Takaajan on annettava pätevä suostumus, mikä edellyttää asianmukaisia tietoja takauksesta ja sen ehdoista. Jos takaaja on yksityishenkilö, luotonantajan, yleensä pankin, on selvitettävä takaukseen liittyvät velat ja niihin liittyvät kulut, ne ehdot, jotka mahdollistavat suorituksen vaatimisen takaajalta, sekä muut takaajan asemaan vaikuttavat olennaiset seikat. Tällainen selvitys voidaan antaa kirjallisesti ja se on annettava viimeistään takauksen antamista edeltävänä päivänä.

Ennen takauksen antamista luotonantajan on myös ilmoitettava takaajalle velallisen tekemistä sitoumuksista ja muista seikoista, jotka voivat vaikuttaa takaajaan. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi varallisuus, ansiotulot, otetut luotot ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

Jos luotonantaja ei toimita näitä tietoja, takaajan vastuuta voidaan tietyissä olosuhteissa sovitella eli alentaa. Sovittelu on mahdollista, jos luotonantaja tiesi tai olisi pitänyt tietää näistä tiedoista, ja oletetaan, että tietojen antamatta jättäminen vaikutti takauksen antamiseen.

Velan Ehtojen Muuttaminen ja Takaajan Suostumus

Päävelan ehtoja voidaan muuttaa, mutta muutokset eivät välttämättä sido takaajaa. Ehtojen muuttaminen takaajan vahingoksi edellyttää takaajan suostumusta. Yleistakauksen ollessa kyseessä muutokset ovat sitovia ilman takaajan suostumusta. Vähäiset muutokset takaajan vastuuseen voivat tapahtua ilman takaajan suostumusta, jos osapuolet sopivat siitä päävelkaa koskevassa sopimuksessa. Pieniä muutoksia ovat esimerkiksi maksuajan pidentäminen. Suurempien muutosten tekeminen takaajan vastuuseen edellyttää takaajan suostumuksen tai yksilöidyn perusteen päävelkaa koskevassa sopimuksessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]