Minilex - Lakipuhelin

Takaajan maksukyky

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan Maksukyky ja Takauksen Arviointi

Takaajan maksukyky tarkoittaa hänen kykyään täyttää maksuvelvoitteensa käytettävissä olevan ja sillä hetkellä saatavilla olevan rahoituksen avulla.

Takaus on sitoumus, jossa takaaja ottaa vastatakseen velkojalle kolmannen henkilön eli velallisen velvoitteesta. Velkaa, josta sitoumus annetaan, kutsutaan päävelaksi. Takauksesta säädetään laissa takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta, eli niin sanotussa takauslaissa. Koska takaaja saattaa joutua vastuuseen päävelasta, on velkojan tärkeää selvittää takaajan maksukyky ennen takaussitoumuksen tekemistä. Jos velalliselta ei saada suoritusta velasta, ja takaaja on maksukyvytön, velkojalla ei ole ketään, keneen hän voisi kääntyä saadakseen suorituksen velasta.

Velkojan tulee arvioida takaajan maksukykyä

Takauksen arvo vakuutena riippuu takaajan maksukyvystä. Siksi velkojan tulisi selvittää takaajan taloudellinen asema samalla tavalla kuin hän selvittää velallisenkin asemaa ennen lainan myöntämistä. Lisäksi lain mukaan velkojan ei tule ottaa takaussitoumusta niin suuresta määrästä, että se selvästi ylittää takaajan maksukyvyn. Liian suuresta määrästä tehtyä takuuta voidaan kuitenkin jälkikäteen alentaa eli sovitella.

Takaajan vaatimuksista ja asemasta saat lisää tietoa lukemalla muita takausta koskevia Minilex-artikkeleita. Takausta koskevissa asioissa on myös hyvä ottaa yhteyttä lakimieheen, joka mielellään auttaa sinua takaukseen liittyvissä kysymyksissä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]