Minilex - Lakipuhelin

Takaajan maksukyky


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Takaus on sitoumus, jossa sitoumuksen antaja eli takaaja ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön eli velallisen velvoitteesta. Sitä velkaa, josta sitoumus on annettu, kutsutaan päävelaksi. Takauksesta säädetään laissa takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta eli niin sanotussa takauslaissa. Koska takaaja saattaa joutua vastuuseen päävelasta, velkojan on tärkeää ennen takaussitoumuksen tekemistä selvittää takaajan maksukyky. Jos velalliselta ei saada suoritusta velasta ja takaaja on maksukyvytön, velkojalla ei ole ketään kenen puoleen hän voisi kääntyä saadakseen suorituksen velasta.

Takauksen arvo vakuutena riippuu takaajan maksukyvystä. Sen vuoksi velkojan tulisi selvittää takaajan taloudellinen asema samalla tavalla kuin hän selvittää velallisenkin asemaa ennen lainan myöntämistä. Lisäksi lain mukaan velkoja ei saa ottaa takaussitoumusta niin suuresta määrästä, että se selvästi ylittää takaajan maksukyvyn. Liian suuresta määrästä tehtyä takausta voidaan kuitenkin jälkikäteen alentaa eli sovitella.

Takaajan vaatimuksista ja asemasta saat lisää tietoa lukemalla muita takausta koskevia Minile-artikkeleita. Takausta koskevissa asioissa on myös hyvä ottaa yhteyttä lakimieheen, joka mielellään auttaa Sinua takaukseen liittyvissä kysymyksissä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa