Minilex - Lakipuhelin

Takaajan maksukyky

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan maksukyky eli kyky selviytyä maksuvelvoitteesta käytettävissä ja sillä hetkellä saatavissa olevan rahoituksen avulla

Takaus on sitoumus, jossa sitoumuksen antaja eli takaaja ottaa vastatakseen velkojalle kolmannen henkilön eli velallisen velvoitteesta. Sitä velkaa, josta sitoumus on annettu, kutsutaan päävelaksi. Takauksesta säädetään laissa takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta eli niin sanotussa takauslaissa. Koska takaaja saattaa joutua vastuuseen päävelasta, velkojan on tärkeää ennen takaussitoumuksen tekemistä selvittää takaajan maksukyky. Jos velalliselta ei saada suoritusta velasta ja takaaja on maksukyvytön, velkojalla ei ole ketään kenen puoleen hän voisi kääntyä saadakseen suorituksen velasta.

Velkoja selvittää takaajan maksukyvyn

Takauksen arvo vakuutena riippuu takaajan maksukyvystä. Sen vuoksi velkojan tulisi selvittää takaajan taloudellinen asema samalla tavalla kuin hän selvittää velallisenkin asemaa ennen lainan myöntämistä. Lisäksi lain mukaan velkoja ei saa ottaa takaussitoumusta niin suuresta määrästä, että se selvästi ylittää takaajan maksukyvyn. Liian suuresta määrästä tehtyä takausta voidaan kuitenkin jälkikäteen alentaa eli sovitella.

Takaajan vaatimuksista ja asemasta saat lisää tietoa lukemalla muita takausta koskevia Minilex-artikkeleita. Takausta koskevissa asioissa on myös hyvä ottaa yhteyttä lakimieheen, joka mielellään auttaa Sinua takaukseen liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa