Minilex - Lakipuhelin

Takaajan vapauttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan Vapautuminen Vastuusta Velkojan Suostumuksella

Takaaja voi vapautua takausvastuusta ainoastaan velkojan suostumuksella. Takausvastuusta vapautuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että takaajana oleva henkilö ei ole enää velvollinen maksamaan velkaa velkojalle, vaikka velkoja ei saisi suoritusta velalliselta itseltään. Takaus on sitoumus, jossa takaaja sitoutuu vastaamaan kolmannen osapuolen, eli velallisen, velasta velkojalle.

Yhteisvastuulliset Takaajat ja Takausvastuu

Yhteisvastuullisessa takauksessa, jossa samalla päävelalla on useita takaajia ja kaikkien vastuu on yhtenäinen, velkoja vapauttaa vain yhden takaajan vastuusta. Tämän jälkeen muut takaajat vastaavat ainoastaan omasta osuudestaan. Tällä varmistetaan, ettei yhden takaajan vapauttaminen lisää muiden takaajien takausvastuuta.

Velkojan Luopuminen Vakuudesta

Lisäksi on säädetty, että jos velkoja luopuu velallisen antamasta vakuudesta, takaaja vapautuu takausvastuusta siltä osin kuin vakuuden arvo olisi riittänyt päävelan suorittamiseen. Jos vakuuden antaa joku muu kuin velallinen, takaaja vapautuu vastuusta vain, jos vakuuden antajan ja takaajan keskinäisestä vastuusta on sovittu. Jos annettu vakuus alenee velkojan toimen tai laiminlyönnin vuoksi, takaaja vapautuu vastuusta siltä osin, kuin vakuuden arvo olisi riittänyt päävelan maksamiseen.

Jos jo taatulle velalle myöhemmin annetaan takaus tai muu vakuus, jota ei vaadittu takauksen antamishetkellä, tällainen myöhemmin annettu takaus tai vakuus voidaan vapauttaa ilman ensimmäisen takaajan suostumusta. Ensimmäisen takaajan vastuu ei kasva alkuperäisestä, sillä toiset takaukset tai vakuudet on annettu ensimmäisen takaajan vastuusta sovittua myöhemmin.

Velallisen Vapauttaminen ja Takaajan Vastuusta Vapautuminen

Lisäksi on muistettava, että velallisen vapauttaminen vastuusta johtaa myös takaajan vastuusta vapautumiseen. Takaajalta ei voida vaatia suorituksia enempää kuin päävelan velalliselta. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa velan ehtoja on muutettu yksityishenkilön velkajärjestelyssä, yrityssaneerauksessa, konkurssissa tehdyssä sovinnossa tai tilanteessa, jossa kuolinpesän varat eivät riitä kaikkien kuolinpesän velkojen maksamiseen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]