Minilex - Lakipuhelin

Takaajan oikeus vaatia maksua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan oikeus vaatia maksua velalliselta

Takaaja voi vaatia takauksen perusteella velkojalle suorittamaansa päävelan määrää velalliselta. Takaajalla on siis oikeus saada suorittamansa päävelan määrä velalliselta, koska takaaja on suorittanut velan hänen puolestaan. On tietenkin eri asia, että onko velallinen maksukykyinen. Tilanteessa syntyy velkasuhde takaajan ja velallisen välille.

Takaajan saatavaa velalliselta kutsutaan takautumissaatavaki. Tyypillisimmin takautumisoikeus eli regressioikeus syntyy siten, että takaaja maksuu velallisen velan velkojalle ja sen jälkeen perii tätä maksamaansa summaa takaisin velalliselta. Takaajalla on lain mukaan oikeus periä velalliseta myös viivästyskorkoa. 

Takaaja voi vaatia maksua velalliselta siitä hetkestä alkaen, kun hän on suorittanut takauksen kohteena olevaa velkaa velkojalle. Edellytyksenä on kuitenkin, että päävelka on erääntynyt. Jollei muuta ole sovittu, takaajalla on oikeus saada velalliselta viivästyskorkoa saatavalleen siitä lukien, kun hän sai oikeuden periä sitä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Takaajan oikeus vaatia maksua yhteistakaajilta

Takaaja voi vaatia maksua myös velan toiselta takaajalta. Tämä on mahdollista vain, jos takaaja suorittanut erääntynyttä päävelkaa yli oman osuutensa ja hänen suorituksensa on vähentänyt muiden takaajien takausvastuuta. Lisäksi vaaditaan, että takaukset on annettu samanaikaisesti tai toisiaan edellyttäen eikä takaajien keskinäisestä vastuusta ole muuta sovittu.

Jos samaa päävelkaa koskevat takaukset on annettu eri aikoina ja toisistaan riippumatta eikä takaajien keskinäisestä vastuusta ole muuta sovittu, takaajalla on oikeus vaatia koko takauksen perusteella suorittamansa määrä siltä takaajalta, joka on antanut takauksen aikaisemmin.  Maksua ei voida vaatia takaajalta, joka on antanut takauksensa myöhemmin kuin maksua vaativa takaaja.

Lisää tietoa takaajan oikeuksista saat artikkeleistamme sekä lakipuhelimestamme.

Vinkit

- Takaajan jouduttua maksumieheksi kolmannen henkilön (velallisen) velasta, takaajalle syntyy oikeus vaatia maksua takaisin velalliselta

- Takaajalla on oikeus vaatia myös viivästyskorkoa suorittamastaan maksusta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa