Minilex - Lakipuhelin

Takaajan oikeus vaatia maksua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan Oikeus Vaatia Maksua Velalliselta

Takaajalla on oikeus vaatia velalliselta takauksen perusteella suorittamaansa päävelan määrää. Tämä oikeus perustuu siihen, että takaaja on suorittanut velan velkojan puolesta. On kuitenkin huomioitava, että velallisen maksukyky voi vaikuttaa tähän tilanteeseen. Tällöin syntyy velkasuhde takaajan ja velallisen välille.

Takaajan saatavaa velalliselta kutsutaan takautumissaatavaksi. Tyypillisimmin takautumisoikeus, eli regressioikeus, syntyy siten, että takaaja maksaa velallisen velan velkojalle ja sen jälkeen perii tätä maksamaansa summaa takaisin velalliselta. Takaajalla on lain mukaan myös oikeus periä velalliselta viivästyskorkoa.

Takaaja voi vaatia maksua velalliselta siitä hetkestä alkaen, kun hän on suorittanut takauksen kohteena olevaa velkaa velkojalle. Edellytyksenä on kuitenkin, että päävelka on erääntynyt. Ellei muuta ole sovittu, takaajalla on oikeus saada velalliselta viivästyskorkoa saatavalleen siitä lukien, kun hän sai oikeuden periä sitä.

Takaajan Oikeus Vaatia Maksua Yhteistakaajilta

Takaaja voi myös vaatia maksua velan toiselta takaajalta. Tämä on mahdollista vain, jos takaaja on suorittanut erääntynyttä päävelkaa yli oman osuutensa ja hänen suorituksensa on vähentänyt muiden takaajien takausvastuuta. Lisäksi edellytetään, että takaukset on annettu samanaikaisesti tai toisiaan edellyttäen, eikä takaajien keskinäisestä vastuusta ole muuta sovittu.

Jos samaa päävelkaa koskevat takaukset on annettu eri aikoina ja toisistaan riippumatta, eikä takaajien keskinäisestä vastuusta ole muuta sovittu, takaajalla on oikeus vaatia koko takauksen perusteella suorittamaansa määrää siltä takaajalta, joka on antanut takauksen aikaisemmin. Maksua ei voida vaatia takaajalta, joka on antanut takauksensa myöhemmin kuin maksua vaativa takaaja.

Lisätietoa takaajan oikeuksista saat artikkeleistamme sekä lakipuhelimestamme.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Takaajan jouduttua maksumieheksi kolmannen henkilön (velallisen) velasta, takaajalle syntyy oikeus vaatia maksua takaisin velalliselta

- Takaajalla on oikeus vaatia myös viivästyskorkoa suorittamastaan maksusta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]