Minilex - Lakipuhelin

Ensisijainen takaus


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ensisijainen takaus eli omavelkainen takaus on määritelty laissa takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta (takauslaki) takaukseksi, jonka mukaan takaaja vastaa päävelasta niin kuin henkilökohtaisesti vastuussa oleva velallinen. Omavelkaisen takaajan henkilökohtainen vastuu tarkoittaa sitä, että heti kun takauksen turvaama velka erääntyy, velkoja pystyy vaatimaan suoritusta suoraan takaajalta. Omavelkaisesta takauksesta on tärkeää huomata, että velkojan saatava omavelkaiselta takaajalta erääntyy samalla kuin päävelkakin, vaikka varsinainen velallinen olisi maksukykyinen.

Koska omavelkainen takaus on takaajan kannalta hyvin riskialtis vakuusjärjestely, sisältää takauslaki säännön takaajien vastuun rajoittamiseksi epäselvissä tilanteissa. Jollei takausta ole annettu omavelkaisena takauksena tai takauksen sisällöstä ole muuta sovittu, takaus katsotaan annetuksi toissijaisena takauksena. Kyseisestä takauslain pykälästä johtuen takauksen osapuolten tulee takaussitoumuksessa selvästi ilmaista takauksen omavelkaisuus, mikäli heidän tarkoituksenaan on tällaisen vakuusjärjestelyn perustaminen.

Omavelkainen takaus on velkojalle hyvin edullinen, joten luonnollisesti velkojat pyrkivät useimmiten saamaan takaussitoumuksen omavelkaisena.

Lisätietoja omavelkaisista takauksista saat muista Minilex-artikkeleista ja lakimiehiltämme.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa