Minilex - Lakipuhelin

Takaus ja yrityssaneeraus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takausta ja yrityssaneerausta koskevat säännöt ovat yhteneväiset silloin, kun yritystoimintaa harjoittavaan velalliseen kohdistuu yrityssaneerausmenettely ja tämän velallisen jokin velka on turvattu takauksella. Takauksen ja yrityssaneerauksen suhde on sekä lain takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta (takauslaki) että lain yrityksen saneerauksesta (yrityssaneerauslaki) säätelemä.

Takauslaissa määrätään pääasiassa yrityssaneerauksen vaikutuksista takaajan vastuuseen. Laki sisältää seuraavat säännöt:

1. Saneerausvelan periminen takaajalta: Yrityssaneerausmenettelyn alkaminen ei estä saneerausvelan perimistä takaajalta eikä saneerausvelan irtisanomista tai muuta erääntymistä takaajan osalta, jos takaussitoumus on annettu liike- tai siihen rinnastettavassa toiminnassa.

2. Suorituksen vaatiminen takaajalta: Suorituksen vaatiminen takaajalta ei edellytä velalliseen kohdistettua erääntymistoimenpidettä. Jos takaajana on muu kuin liiketoiminnassa takauksen antanut henkilö, yrityssaneerauslain saneerausvelan perintä- ja ulosmittauskieltoa koskevat säännökset koskevat myös velan perimistä takaajalta.

3. Saneerausohjelmassa määrättävät toimenpiteet: Saneerausohjelmassa on määrättävä toimenpiteistä ja järjestelyistä liittyen takaussitoumuksen perusteella vastuussa olevan henkilön maksuvelvollisuuteen velkojalle.

Lisäksi, jos luonnollinen henkilö on antanut velallisen velasta takaussitoumuksen muuten kuin liiketoiminnassa tai siihen rinnastettavassa toiminnassa, hänelle voidaan hänen vaatimuksestaan vahvistaa saneerausmenettelyn yhteydessä takausvastuun järjestely siten kuin yksityishenkilön velkajärjestelystä annetussa laissa säädetään. Mikäli velkaa ei ole menettelyn aikana peritty liiketoiminnassa takauksen antaneelta takaajalta, velkoja voi velkajärjestelyn estämättä periä saatavansa takaajalta velan aikaisempien ehtojen mukaisesti.

Jos tarvitset yksityiskohtaisempaa tietoa takauksen ja yrityssaneerauksen vuorovaikutuksesta, suosittelemme ottamaan yhteyttä lakimieheen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]