Minilex - Lakipuhelin

Takautumisoikeus eli regressioikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takautumisoikeus ja regressioikeus ovat synonyymeja toisilleen. Takaukseenhan kuuluu automaattisesti se, että takaajalla on maksumieheksi jouduttuaan oikeus periä maksamansa summa takaisin velalliselta. Takaajan saatavaa velalliselta kutsutaan tällöin takautumisoikeudeksi tai takautumissaatavaksi. Samalla lailla voidaan puhua regressioikeudesta tai regressisaatavasta. Tyypillisimmin se syntyy siten, että takaaja maksaa lainan ottaneen henkilön velan ja perii myöhemmin tätä maksamaansa summaa takaisin velalliselta, eli lainan alun perin ottaneelta henkilöltä. Takaajalla on tällöin lain mukaan oikeus periä velalliselta myös viivästyskorkoa. Myös oikeudenkäynti- ja muut perimiskustannukset tulevat velallisen maksettavaksi, mikäli hän ei maksaa takausvelkaa vapaaehtoisesti.

Tällaisen takautumis- eli regressioikeuden saamisen edellytyksenä on, että takaaja oli vastuussa tekemästään suorituksesta. Maksu on siis tullut tehdä takauksen perusteella. Mikäli takaajan suorittama maksu oli perusteeton, eli takaaja on esimerkiksi maksanut vanhentuneen velan, niin takautumisoikeutta ei synny. Kun velkoja on siis esittänyt takaajalle maksuvaatimuksen, velallisen on annettava takaajalle tämän pyynnöstä päävelan suorittamisvelvollisuuden selvittämiseksi tarpeelliset tiedot.

Takautumisoikeus voi syntyä myös toisiin takaajiin nähden. Jos samaa päävelkaa koskevat takaukset on tehty samaan aikaan tai ne ovat muuten samassa vastuuasemassa ja esimerkiksi yksi takaajista on suorittanut koko päävelan, tällä on oikeus vaatia muilta takaajilta näiden osuutta päävelan maksusta. Tällöin takaajalla on takautumisoikeus muihin velkojiin nähden siis siltä osin kuin hän on suorittanut erääntynyttä päävelkaa yli oman osuutensa. Mikäli toinen takaaja taas on antanut oman takauksensa aiemmin, eikä takausvastuista ole muuta sovittu, niin päävelan maksaneella takaajalla on oikeus periä takauksen aiemmin tehneeltä takaajalta koko päävelan summaa, koska mikäli muuta ei ole sovittu, niin takausvastuu syntyy sen mukaan, kuka on tehnyt takauksen aiemmin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]