Minilex - Lakipuhelin

Takaus kuolemantapauksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus ei lakkaa kuolemantapauksen sattuessa 

Kuolemantapauksen vaikutuksesta takaukseen ei ole nimenomaisesti säädetty millään lailla, mutta takausta kohdellaan kuolemantapauksessa kuin muutakin velkaa. Takausvastuu ei siis pääty takaajan kuolemaan, vaan takaajan kuollessa takausvastuu siirtyy takaajan kuolinpesälle.

 

Takausvastuu siirtyy takaajan kuolinpesälle

Takaus sitoo sen vanhojen ehtojen mukaisesti takaajan kuolinpesää. Kuolinpesän omaisuus voidaan toki jakaa ennen takauksen mahdollista realisoitumista, mutta kuolinpesästä saatua omaisuutta rasittaa kuitenkin takaus. Omaisuus voidaan siis joutua palauttamaan kuolinpesään, jos kuolinpesän takausvastuu aktualisoituu.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kuolinpesän takausvastuu ei kuitenkaan ole koskaan suurempi kuin kuolinpesässä oleva omaisuus, minkä vuoksi kuolinpesän osakkaat voivat joutua palauttamaan takaisin vain sen omaisuuden, minkä he ovat kuolinpesästä saaneet. Kuolinpesän osakkaat eivät joudu siis henkilökohtaiseen vastuuseen takauksesta.

Kuolinpesän takauksen tilalle toinen takaaja tai vakuus

Kuolinpesän takausvastuu voidaan poistaa, jos takauksen kohteena olevalle lainalle saadaan toinen takaaja. Velkojan ei tarvitse kuitenkaan lähtökohtaisesti suostua takaajan vaihdokseen. Takaajan ollessa yksityistakaaja, kuolinpesä vapautuu takausvastuusta myös, jos luotonantajalle annetaan kyseisen takauksen tilalle vakuus.

Vakuuden on kuitenkin oltava riittävä päävelan suorittamiseen. Luotonantaja ei voi kieltäytyä vakuudesta, koska tämä oikeus tulee yksityistakaajalle (ja hänen kuolinpesälleen) suoraan laista.

Vinkit

- Kuolinpesän osakkaiden vastuu takauksesta rajoittuu kuolinpesässä olevaan omaisuuteen

- Kuolinpesän takauksen tilalle voidaan vaihtaa uusi takaaja tai vakuus velkojan suostumuksella

Varoitukset

- Takaus ei lakkaa takaajan kuolemaan

- Takausvastuu siirtyy takaajan kuolinpesälle

- Kuolinpesän tulee odottaa omaisuudenjakoa siihen asti, että takausvastuu on päättynyt

- Mikäli kuolinpesä jaetaan jo aiemmin, osakkaat saattavat joutua palauttamaan saamansa osuudet, jos takausvastuu realisoituu

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa