Minilex - Lakipuhelin

Takauksen purku

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen purku ei lähtökohtaisesti ole mahdollista

Takauksen antaja on sitoutunut tekemäänsä oikeustoimeen, minkä vuoksi takausta ei voida lähtökohtaisesti purkaa. Velkojan ja velallisen velkasuhteessa tapahtumat muutokset eivät useimmiten oikeuta takauksen purkamiseen. Takaajan vastuuta ei voi kuitenkaan lisätä velkojan ja velallisen sopimuksella, jos takaaja ei siihen suostu.

Takaajan oikeus purkaa takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Takaajalla on kuitenkin oikeus purkaa takaus, jos velkoja vapauttaa vastuusta velallisen tai jonkun yhteisvastuullisista velallisista ilman takaajan suostumusta, tällöin takaajan vastuu velkojaa kohtaan lakkaa. Takaus siis purkautuu. Jos vapauttaminen on koskenut vain osaa velasta, takaajan vastuu poistuu vain tältä osin.

Takaus purkautuu myös, jos velkoja jättää velkansa ilmoittavatta velallista koskevassa maksukyvyttömyysmenettelyssä, mikäli velkoja olisi saatavansa valvomalla saanut päävelalle suorituksen velallisen tai konkurssipesän varoista. Takaus purkautuu myös automaattisesti kolmen vuoden kuluttua päävelan vanhentumisesta, jos vanhentumista ei ole katkaistu.

Takaaja ei voi itse purkaa antamaansa takausta, mutta velkojan toimet tai toimimattomuus voivat aiheuttaa takauksen purkautumisen. Luonnollisesti, kun takaus on purkautunut, takaajalla ei ole enää velvoitetta suorittaa velkojalle takauksen kohteena ollutta velkaa. Takaaja ei saa kuitenkaan jo suorittamaansa takausta takaisin velkojalta, mutta hänellä on oikeus vaatia velalliselta takauksen perusteella velkojalle suorittamansa päävelan määrä.

Vinkit

- Takaajalla on poikkeuksellisti oikeus purkaa takaus, mikäli velkoja vapauttaa velallisen vastuusta ilman takaajan suostumusta

Varoitukset

- Lähtökohtaisesti takauksen purkaminen ei ole mahdollista 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa