Minilex - Lakipuhelin

Laki takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Laki Takauksesta ja Vierasvelkapanttauksesta (361/1999)

Takauksia ja vierasvelkapanttauksia koskee oma lakinsa, nimittäin laki takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta, lyhyemmin takauslaki. Vierasvelkapanttaus viittaa panttaukseen, jossa velallinen ja pantinantaja ovat eri henkilöitä. Vierasvelkapantinantaja haluaa auttaa toista henkilöä esimerkiksi saamaan luottoa helpommin tai paremmilla ehdoilla. Mikäli avunsaaja velallinen ei noudata velkansa maksusitoumusta, velkoja voi myydä vierasvelkapantin ja kattaa puuttuvan summan myyntitulosta.

Takaus

Takaus on sitoumus, jossa takaaja eli sitoumuksen antaja sitoutuu vastuuseen kolmannen henkilön, eli alkuperäisen velallisen, velasta. Takaaja on vastuussa velasta niin kuin omastaan. Takaus on yksi henkilövakuuksista, joka varmistaa velkojalle, että velka tullaan maksamaan takaisin.

Historiaa

Takauslaki säädettiin Suomessa 1990-luvun alussa, kun maa koki taloudellisen laman. Lain tarkoituksena oli korjata laman aikana havaittuja vakuussääntelyn puutteita. Takaukset ja vierasvelkapanttaukset vaativat erityistä sääntelyä, koska henkilö, joka turvaa velkaa omaisuudellaan, tarvitsee näissä järjestelyissä erityissuojaa. Takauslaki huomioi erityisesti sen, etteivät takaajat ja vierasvelkapantinantajat voi vaikuttaa tehokkaasti turvaamansa velan takaisinmaksuun.

Takauslain Sisältö

Takauslaki sisältää sääntelyä muun muassa takauksen sisällöstä, luotonantajan tiedonantovelvollisuudesta, takaajan oikeudesta saada tietoja, takaajan vastuun vähentymisestä ja lakkaamisesta tietyissä tilanteissa, päävelan perimisestä takaajalta sekä takaajan oikeudesta saada maksamansa summa takaisin velalliselta (takautumisoikeus). Suurin osa takauslain pykälistä näyttää sääntelevän pääasiassa takauksia, mutta loppuosassa mainitaan, että lähes kaikki sen pykälät koskevat soveltuvin osin myös vierasvelkapanttausta.

Takauslaki on Toissijainen Suhteessa Muihin Lakeihin

Takauslaki on yleislaki, ja jos se on ristiriidassa jonkin toisen lain kanssa, sovelletaan jälkimmäistä. Lisäksi takauslain pykälät muodostavat eräänlaisen oletussopimuksen. Jos takauksen tai vierasvelkapanttauksen ehtoja halutaan muuttaa takauslain määräysten ulkopuolella, osapuolten tulee sopia muutoksesta erikseen tai muutoksen tulee perustua osapuolia sitovaan tapaan (esimerkiksi kauppatapa tai vakiintunut käytäntö).

On kuitenkin tärkeää huomata, ettei takauslain säännöksiä saa ohittaa silloin, kun takaus- tai panttaussitoumus annetaan elinkeinonharjoittajalle, joka myöntää luottoja elinkeinotoiminnassaan (luotonantajalle). Pankit ovat tunnettuja luottoja myöntävinä elinkeinonharjoittajina.

Takauslaki sisältää runsaasti yksityiskohtaista sääntelyä, ja sen tulkinnassa kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Laki takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta sisältää yleiset säännökset takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta

- Laista voit tarkistaa omat oikeutesi ja velvollisuutesi 

- Lakimiehemme ovat käytettävissäsi mikäli tarvitset apua laintulkinnassa

Varoitukset

- Lain pykälien ymmärtäminen voi olla haastavaa ja siksi selvyyden saamiseksi on hyvä ottaa yhteyttä Minilexin asiantunteviin lakimiehiin

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]