Minilex - Lakipuhelin

Lainojen takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus

Takauksella tarkoitetaan sitoumusta, jolla sitoumuksen antaja (takaaja) sitoutuu velkojalle vastuuseen kolmannen henkilön (alkuperäisen velallisen) velasta. Lainojen vakuudeksi voidaan asettaa henkilövakuus, joka tunnetaan myös takauksena. Takauksessa takaaja siis ottaa toisen henkilön velvoitteen vastattavakseen. Lainan takaaminen antaa lainan myöntäjälle turvaa, koska hän voi periä velan tarvittaessa myös takaajalta. Takauksella lainan takaisinmaksu taataan sellaista tilannetta varten, että lainanottaja (alkuperäinen velallinen) ei kykene lainan takaisinmaksuun.

Takaaja

Takaajana voi toimia niin luonnollinen henkilö kuin oikeushenkilö. Lainan takaajalta edellytetään oikeustoimikelpoisuutta, eli takaajan tulee olla vähintään 18-vuotias ja kykenevä päättämään omista asioistaan. Luonnollisen henkilön lisäksi yhtiöt, yritykset (esim. pankki) voi toimia takaajana. Samoin valtio voi toimia takaajana. Valtio on esimerkiksi opintolainan takaajana sekä valtiontakaus annetaan tarvittaessa myös asuntolainaan.

Takaajan vastuu

Takaaja vastaa lainan pääoman maksamisesta, jos velkaa ei saada perityksi velalliselta. Lainan liitännäiskustannukset eivät kuulu takaajan vastuulle, jos toisin ei ole sovittu. Takaajan maksuvelvollisuus voi syntyä jo heti lainan erääntyessä. Tämä on mahdollista vain, jos takaus on annettu omavelkaisena takauksena. Tällöin takaaja vastaa velasta kuin omastaan, minkä vuoksi velkaa ei tarvitse ensin koittaa periä velalliselta. Takaus täytyy kuitenkin nimenomaisesti sopia omavelkaiseksi takaukseksi. Takaus katsotaan nimittäin muuten toissijaiseksi takaukseksi.

Lainan takaussuhteeseen vaikuttaa se, että kuka myöntää lainan. Jos lainan myöntäjänä on elinkeinonharjoittaja esimerkiksi pankki, joka elinkeinotoiminnassaan myöntää luottoja tai vakuuksia takausta tai muuta vakuutta vastaan, lainan myöntäjälle asetetaan enemmän velvollisuuksia. Lainoja myöntävän elinkeinonharjoittajan on nimittäin selvitettävä takauksen antajalle hänen vastuunsa hyvin tarkasti ennen takaussitoumuksen antamista. Tämän laiminlyönti voi johtaa takaajan vastuun sovitteluun.

 

Vinkit

- Lainan takaamista kannattaa aina harkita pitkään

- On hyvä tiedostaa, että velkaa voidaan periä takaajalta tarvittaessa jopa ulosoton kautta

- Lainan takaajalla on oikeus saada tietoa velallisen maksukyvystä

Varoitukset

- Lainan takaajan vastuu on suuri

- Lainan takaaja on lopulta täysin vastuussa lainasta, jos lainan velallinen ei kykene maksamaan lainaa takaisin

- Takaaja on vastuussa lainasta koko omaisuudellaan 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa