Minilex - Lakipuhelin

Takaus on henkilötakaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun puhutaan takauksesta, tarkoitetaan juuri usein henkilötakausta. Henkilötakauksessa, joku muu kuin lainan ottaja (velallinen), ottaa velvoitteen vastattavakseen yhdessä velallisen kanssa. Henkilötakauksen antaja on usein velallisen läheinen henkilö. Henkilötakauksessa takaaja voi ottaa koko päävelan vastattavakseen tai vain osan siitä. Jos toisin ei ole sovittu, henkilötakauksen takaajan maksuvelvollisuus velasta syntyy, kun velka on erääntynyt ja kun velallinen on todettu maksukyvyttömäksi.

Henkilötakaus on takaajan kannalta sitova oikeustoimi, minkä vuoksi hän ei voi vapautua takausvastuustaan ilman velkojan suostumusta. Takaaja myös vastaa velasta koko omaisuudellaan, minkä vuoksi velka voidaan tarvittaessa ulosmitata takaajalta. Henkilötakaus on tämän vuoksi hyvin ristialtis takaajalle, koska henkilötakauksen takaaja on usein tavallinen työssäkäyvä henkilö. Henkilötakausten määrä onkin koko ajan vähenemässä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Henkilötakausta käytetään kuitenkin vielä monien lainojen vakuutena. Sen käyttäminen on kuitenkin vähentynyt huomattavasti viimeisen kahden kymmenen vuoden aikana. Henkilötakausta ei voida kuitenkaan enää käyttää asuntolainojen vakuutena. Henkilötakausta ei siis lasketa lainan vakuudeksi. Tämä on merkittävää, koska lainalla pitää olla jonkin verran vakuuksia, jotta luottolaitos voi myöntää asuntolainan. Henkilötakausta voidaan kuitenkin edelleen käyttää täytetakauksena. Sen merkitys asuntolainojen vakuutena ei kuitenkaan edes ennen lakimuutosta ollut kovin suuri edullisen valtiontakauksen vuoksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa