Minilex - Lakipuhelin

Takaus on henkilötakaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen yhteydessä viitataan usein henkilötakaukseen. Henkilötakauksessa joku muu kuin lainanottaja, eli velallinen, ottaa velvoitteen vastatakseen yhdessä velallisen kanssa. Henkilötakauksen antaja on usein velallisen läheinen henkilö. Henkilötakauksessa takaaja voi sitoutua ottamaan vastuulleen koko päävelan tai vain osan siitä. Ellei toisin sovita, henkilötakauksen takaajan maksuvelvollisuus velasta syntyy, kun velka erääntyy ja velallinen on todettu maksukyvyttömäksi.

Henkilötakaus on sitova oikeustoimi takaajan kannalta, eikä hän voi vapautua takausvastuusta ilman velkojan suostumusta. Takaaja vastaa myös velasta koko omaisuudellaan, mikä mahdollistaa tarvittaessa velan ulosmittauksen takaajalta. Tämä tekee henkilötakauksesta riskialttiin takaajalle, erityisesti kun takaajana toimii tavallinen työssäkäyvä henkilö. Henkilötakausten määrä onkin vähenemässä.

Vaikka henkilötakausta käytetään vielä monien lainojen vakuutena, sen käyttö on merkittävästi vähentynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Henkilötakausta ei kuitenkaan voida enää käyttää asuntolainojen vakuutena, eikä sitä näin ollen lasketa asuntolainan vakuudeksi. Tämä on huomionarvoista, sillä luottolaitoksen on vaadittava jonkin verran vakuuksia asuntolainaa myöntäessään. Henkilötakausta voidaan kuitenkin edelleen käyttää täytetakauksena. Sen merkitys asuntolainojen vakuutena ei kuitenkaan ollut kovin suuri edes ennen lakimuutosta, sillä edullisen valtiontakauksen vuoksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]