Minilex - Lakipuhelin

Takauksen perintä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen perintä takaajalta, kun maksua ei saada velalliselta

Kun velalliselta ei saada perittyä hänen ottamaansa velkaa, voi velkoja kääntyä takaajan puoleen ja vaatia maksua häneltä. Takauksen perintä riippuu takauksen muodosta.

Toissijainen takaus on annettu siitä osasta päävelkaa, josta ei saada suoritusta velalliselta. Velkoja saa toissijaisen takauksen perusteella vaatia takaajalta suoritusta, kun päävelka on erääntynyt ja sen lisäksi on säädetyllä tavalla todettu velallisen maksukyvyttömyys.

Omavelkaisessa takauksessa takaaja ottaa velasta vastatakseen niin kuin omasta velastaan, joka pitää maksaa eräpäivänä. Velkoja saa siten omavelkaisen takauksen perusteella vaatia takaajalta suoritusta, kun päävelka on erääntynyt.

Täytetakauksessa takaajan vastuu on toissijaista esinevakuuden jälkeen. Velkoja saa täytetakauksen perusteella vaatia takaajalta suoritusta, kun vakuus on myyty tai kun ulosotossa on todettu, että vakuuden myynnille on este. Takaajan suoritusvelvollisuus alkaa myös, jos hän on päävelan erääntymisen jälkeen ilmoittanut velkojalle, ettei hän vaadi vakuuden myyntiä. Ilmoitusta ei saa antaa etukäteen.

Jos päävelan erääntyminen edellyttää velalliseen kohdistettua eräännyttämistointa, velkoja saa vaatia suoritusta takaajalta vain, jos eräännyttämistoimi on kohdistettu sekä velalliseen että takaajaan. Jos päävelka on täytettävä vasta määräajan kuluttua velan eräännyttämisestä, takaajan suoritusvelvollisuus alkaa, kun määräaika on kulunut myös häneen kohdistetun eräännyttämistoimen jälkeen. Eräännyttämistoimia ovat esimerkiksi velkojan vaatimus velan maksamisesta tai velan irtisanominen. Kuitenkin, jos velallinen on asetettu konkurssiin, velkoja saa vaatia suoritusta takaajalta ilman velalliseen kohdistettua eräännyttämistointa. Eräännyttämistoimia ei tarvita silloinkaan, kun velallisen osalta on alkanut yksityishenkilön velkajärjestely tai yrityksen saneeraus tai menettelyssä on määrätty päävelkaa koskeva väliaikainen kielto.

Löydät lisää tietoa takauksesta kattavilta sivuiltamme, ja lakimiehemme auttavat sinua mielellään kysymyksissäsi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa