Minilex - Lakipuhelin

Takauksen perintä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen Perintä Takaajalta, Kun Velalliselta Ei Saada Maksua

Jos velallinen ei kykene suorittamaan otettua velkaa, velkojalla on oikeus kääntyä takaajan puoleen vaatiakseen maksua häneltä. Takauksen perintätapa riippuu itse takauksen muodosta.

Toissijainen Takaus: Tässä tapauksessa takaus kattaa sen osan päävelasta, josta ei saada suoritusta velalliselta. Velkoja voi toissijaisen takauksen perusteella vaatia takaajalta maksua, kun päävelka on erääntynyt ja lisäksi velallisen maksukyvyttömyys on todettu laissa määritellyllä tavalla.

Omavelkainen Takaus: Tässä tilanteessa takaaja sitoutuu vastaamaan velasta kuin se olisi oma velka, jonka hän itse on velvollinen maksamaan eräpäivänä. Velkoja voi vaatia maksua takaajalta omavelkaisen takauksen perusteella heti, kun päävelka erääntyy.

Täytetakaus: Täytetakauksessa takaajan vastuu on toissijaista esinevakuuden jälkeen. Velkoja voi täytetakauksen perusteella vaatia takaajalta maksua, kun vakuus on myyty tai kun ulosotossa on todettu, että vakuuden myynnille on este. Takaajan suoritusvelvollisuus alkaa myös, jos hän on päävelan erääntymisen jälkeen ilmoittanut velkojalle, ettei hän vaadi vakuuden myyntiä. Ilmoitusta ei saa antaa etukäteen.

Jos päävelan erääntymiseen liittyy velalliseen kohdistettu eräännyttämistoimi, velkoja voi vaatia suoritusta takaajalta vain, jos eräännyttämistoimi on kohdistettu sekä velalliseen että takaajaan. Jos päävelka on täytettävä vasta tietyn ajan kuluttua eräännyttämisestä, takaajan suoritusvelvollisuus alkaa, kun määräaika on kulunut myös häneen kohdistetun eräännyttämistoimen jälkeen. Eräännyttämistoimia voivat olla esimerkiksi velkojan vaatimus velan maksamisesta tai velan irtisanominen. Kuitenkin, jos velallinen on asetettu konkurssiin, velkoja voi vaatia suoritusta takaajalta ilman eräännyttämistoimea velalliseen nähden. Eräännyttämistoimia ei tarvita myöskään silloin, kun velallisen osalta on alkanut yksityishenkilön velkajärjestely tai yrityksen saneeraus tai menettelyssä on määrätty päävelkaa koskeva väliaikainen kielto.

Jos kaipaat lisätietoa takauksesta, vieraile kattavilla verkkosivuillamme, ja lakimiehemme ovat valmiina auttamaan kysymyksissäsi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]