Minilex - Lakipuhelin

Takauksen määrä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen määrä sovitaan takaussopimuksessa

Takauksen rahallinen määrä ilmenee takaussopimuksesta. Useimmiten takaus annetaan yhdestä yksilöidystä päävelasta. Takaus voidaan kuitenkin antaa myös yleistakauksena, jolloin takaus ei koske pelkästään yksiköityä päävelkaa. Yleistakauksessa takauksen kohteena oleva velka ei ole siis ennalta määritetty, vaan velan määrä voi kasvaa.

Takauksen määrään ei kuulu sivukustannukset 

Takaukseen ei katsota kuuluvan päävelan liitännäiskustannuksia tai sen korkoja, jos toisin ei ole sovittu. Takaaja ei ole siis ilman nimenomaista sopimusta vastuussa niistä, minkä vuoksi takauksen rahallinen määrä ei pääse kasvamaan korkojen vuoksi. Takaaja ei ole myöskään koskaan vastuussa velan erääntymisestä syntyneistä koroista, jos takaaja ei tule tietoiseksi velan erääntymisestä. Velkojan kannalta onkin siis tärkeää informoida takajaa velallisen viivästyksestä, jotta sovitut korot tulevat osaksi takausta.

Velallisen päävelan vähentäminen ei vähennä takaajan takausvelan määrää

Takaajan vastuuseen ei vaikuta velallisen maksukyvyttömyysmenettely. Vaikka velallisen vastuuta vähennettäisiin tällaisessa menettelyssä, se ei kuitenkaan pienennä takauksen määrää. Takaaja jää siis vastaamaan koko takauksen määrästä velkojalle.

Jos velkoja antaa anteeksi osan velallisen velasta ilman takaajan suostumusta, takaajan vastuu poistuu myös tältä osin. Takauksen määrä siis vähenee. Samaa sääntöä sovelletaan, jos velkoja vapauttaa vastuusta samasta päävelasta vastuussa olleen takaajan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa