Minilex - Lakipuhelin

Takauksen eräpäivä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen eräpäivä määrittää maksuajankohdan

Takauksen eräpäivä määrittää sen ajankohdan, milloin takaus tulee maksettavaksi. Takauksen erääntyminen on liitoksissa itse päävelan erääntymiseen. Velkoja saa toissijaisen takauksen perusteella vaatia takaajalta suoritusta, kun päävelka on erääntynyt ja sen lisäksi on säädetyllä tavalla todettu velallisen maksukyvyttömyys. Toissijaisessa takauksessa takaus erääntyy siis samana ajankohtana kuin päävelka, ja takaajalta saadaan vaatia suositusta siltä osin, kuin sitä ei velalliselta saada perityksi.

Omavelkaisessa takauksessa takaaja ottaa velasta vastatakseen niin kuin omasta velastaan, joka pitää maksaa eräpäivänä. Velkoja saa omavelkaisen takauksen perusteella vaatia takaajalta suoritusta, kun päävelka on erääntynyt. Tässäkin takausmuodossa takausvelka erääntyy siis samana ajankohtana kuin päävelka.

Täytetakauksessa velkoja saa vaatia takaajalta suoritusta, kun vakuus on myyty tai kun ulosotossa on todettu, että vakuuden myynnille on este. Takauksen eräpäivä on siten tässä takausmuodossa liitoksissa vakuuden perintään. Täytetakauksessa takaus on toissijainen vakuuteen nähden. Takaus erääntyy kuitekin päävelan erääntymishetkenä, jos takaaja on  päävelan erääntymisen jälkeen ilmoittanut velkojalle, ettei hän vaadi vakuuden myyntiä. Ilmoitusta ei saa antaa etukäteen.

Lisää tietoa takauksen erääntymisestä ja eräpäivästä saat muista Minilex-artikkeleista sekä lakipuhelistamme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa