Minilex - Lakipuhelin

Takauksen erääntyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen Erääntyminen ja Siihen Liittyvät Ehdot

Takauksen erääntyminen viittaa takaajan maksuvelvollisuuden konkreettiseen toteutumiseen.

Kun takaus erääntyy maksettavaksi, velkojalla on oikeus vaatia takaajalta toisen henkilön velan maksamista. Takauksen erääntyminen merkitsee sitä, että takaaja voi joutua vastuuseen takaamastaan velasta, mikäli velallinen ei suorita velkaa ajallaan. Takauksen erääntymisen ehdot vaihtelevat takaustyypin mukaan, ja niitä säädellään Suomen lain takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta (takauslaki) 5. luvussa, joka käsittelee päävelan perimistä takaajalta.

Eri takaustyypit, kuten omavelkainen takaus, toissijainen takaus ja täytetakaus, määrittelevät takauksen erääntymisen ehdot eri tavoin.

Omavelkainen Takaus:

Omavelkainen takaus erääntyy samaan aikaan kuin päävelka. Tämä tarkoittaa, että velkoja voi vaatia takaajalta maksua heti, kun velallisen maksu ei ole saapunut velkojalle sovitusti. Tällainen ensisijainen takauksen erääntyminen ei vaadi velallisen maksukyvyttömyyttä tai velkojan yritystä vaatia velkaa ensin velalliselta.

Toissijainen Takaus:

Toissijaisen takauksen erääntyminen edellyttää päävelan erääntymistä ja tietyissä tilanteissa, kuten kun ulosottoviranomainen todetaan velallisen varattomaksi päävelan suorittamiseksi, kun velallinen asetetaan konkurssiin tai kun tuomioistuin vahvistaa velallisen maksuohjelman konkurssin tai saneerauksen yhteydessä.

Täytetakaus:

Täytetakauksen erääntyminen on vaativampaa. Se tapahtuu vasta päävelan eräännyttyä ja vaatii lisäksi esimerkiksi vakuuden myynnin, ulosoton päätöksen varattomuudesta tai takaajan ilmoituksen siitä, ettei hän vaadi vakuuden myyntiä. Täytetakausantajan vastuu rajoittuu velan jäännösosaan, kun vakuuden myyntihinta on vähennetty päävelan määrästä.

Jos haluat lisätietoja eri takaustyypeistä, lue muita Minilex-artikkeleitamme tai ota yhteyttä lakimiehiimme.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]