Minilex - Lakipuhelin

Takaajan yläikäraja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen Ikärajoista Suomessa

Suomen lain mukaan henkilö saavuttaa täyden oikeustoimikelpoisuuden ja täysi-ikäisyyden 18 vuoden iässä. Täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen henkilö voi sitoutua omiin oikeuksiinsa ja velvollisuuksiinsa, kuten takauksiin. Laki ei aseta takaajan iälle mitään yläikärajaa. On kuitenkin tärkeää huomata, että pelkkä ikä ei automaattisesti takaa täyttä oikeustoimikelpoisuutta.

Oikeustoimikelpoisuus voi puuttua, jos henkilö on tuomioistuimen päätöksellä julistettu vajaavaltaiseksi. Tähän voi johtaa esimerkiksi henkilön kyvyttömyys arvioida riittävästi tehtävän oikeustoimen merkitystä johtuen ymmärryksen heikkoudesta.

Tuomioistuin voi julistaa täysi-ikäisen henkilön vajaavaltaiseksi, mikäli hän ei kykene huolehtimaan taloudellisista asioistaan. Vajaavaltainen henkilö ei voi itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä itsensä kannalta sitovia oikeustoimia. Vajaavaltaisen tekemä oikeustoimi ei sido häntä itseään, mutta vajaavaltaisen edunvalvojan antama suostumus voi tehdä oikeustoimesta pätevän.

On tärkeää huomata, että takauksen tekemiselle ei ole määritelty yläikärajaa. Kuitenkin ikääntyessä muistisairaudet yleistyvät, mikä saattaa vaikuttaa henkilön oikeustoimikelpoisuuteen. Lisäksi takauksen antamiseen vaikuttavat moninaiset muut seikat. Lisätietoja takaajien oikeuksista ja vastuista löydät muista Minilex-artikkeleistamme tai voit ottaa yhteyttä lakimiehiimme.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]