Minilex - Lakipuhelin

Takaajan yläikäraja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksessa ei ole varsinaista yläikärajaa

Suomen lain mukaan henkilöstä tulee täysivaltainen ja oikeustoimikelpoinen 18 vuotta täytettyään. Oikeustoimikelpoinen henkilö voi tehdä omia oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan koskevia oikeustoimia, eli esimerkiksi takauksia, sitovasti. Laki ei aseta takaajan iälle mitään yläikärajaa. Tulee kuitenkin ottaa huomioon se, että pelkkä ikä ei kerro oikeustoimikelpoisuudesta.

Oikeustoimikelpoisuus voi puuttua, mikäli henkilö on julistettu vajaavaltaiseksi tuomioistuimessa. Vajaavaltaiseksi julistetaan muun muassa sellainen henkilö, joka ei ole ymmärryskykynsä heikkouden vuoksi kykenevä riittävästi arvioimaan tekemänsä oikeustoimen merkitystä. 

Tuomioistuin voi julistaa täysi-ikäisen henkilön vajaavaltaiseksi, mikäli hän on kykenemätön huolehtimaan taloudellisista asioistaan. Vajaavaltainen henkilö ei voi vallita omaisuuttaan eikä tehdä itseään koskevia sitovia oikeustoimia. Vajaavaltaisen tekemä oikeustoimi ei sido häntä itseään. Vajaavaltaisen edunvalvojan antama suostumus voi muuttaa vajaavaltaisen oikeustoimen, kuten takauksen, päteväksi.

On siis hyvä huomata, että takauksen tekemiselle ei ole yläikärajaa. Huomioi kuitenkin, että vanhenemisen mukana muistisairaudet yleistyvät ja ne saattavat vaikuttaa henkilön oikeustoimikelpoisuuteen. Oikeustoimikelpoisuuden lisäksi takauksen antamiseen vaikuttavat monet muutkin seikat. Voit lukea lisää takaajista muista Minilex-artikkeleistamme tai olla yhteydessä lakimiehiimme. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa