Minilex - Lakipuhelin

Takaajan oikeus velkajärjestelyssä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajan Oikeudet Velallisen Velkajärjestelyssä

Velkajärjestelyn tarkoituksena on palauttaa velallisen taloudellinen maksukyky ja auttaa häntä selviytymään veloistaan. Velkajärjestelyyn päätyy ainoastaan velallinen, joka hyötyy järjestelystä. Vaikka velkajärjestelyn perustana oleva maksuohjelma hyväksyttäisiin ja pantaisiin täytäntöön, järjestellyn velan vakuudet, kuten takaaja, eivät lakkaa automaattisesti.

Esimerkiksi takaaja säilyy velvollisena suorittamaan koko velan, johon hän on sitoutunut. Takaajan on maksettava koko velka, vaikka päävelallisen velvollisuutta maksaa velkaa velkojille olisi soviteltu. Vahvistettu maksuohjelma korvaa alkuperäisen velvoitteen velkojan ja velallisen välisessä suhteessa. Takaajan asema määräytyy hänen antamansa sitoumuksen perusteella, ja hänellä on oikeus vaatia velallisen maksuohjelman keston pidentämistä, jos hänellä on takautumisoikeus velalliseen nähden.

Takaajan Takausvastuu Säilyy Ennallaan

Miksi takaajan asema ei muutu päävelallisen aseman muuttuessa? Tämä johtuu vakuuden eli takauksen luonteesta. Takaus on annettu päävelallisen mahdollisen maksukyvyttömyyden varalta. Velkajärjestelyn alkaessa velallinen on jo osoittautunut kyvyttömäksi maksamaan velkansa ja näin ollen maksukyvyttömäksi.

Takaus on juuri tällaista tilannetta varten. Jos päävelallinen ei pysty suorittamaan velkaansa, velkojan on käytettävä vakuutta saadakseen suorituksen saatavalleen.

Takaajan Regressioikeus

Velkajärjestely vaikuttaa kuitenkin takaajan regressioikeuteen eli oikeuteen vaatia takaisin maksamaansa velan määrää päävelalliselta. Olisi kohtuutonta, että takaaja saisi regressioikeuden velallisselvityksessä olevaa velallista vastaan, mahdollistaen koko saatavan perimisen velkajärjestelyn päättyessä. Takaaja saa regressioikeuden järjestelyssä olevan velan osalta vain sen määrän, minkä velallinen on maksuohjelman perusteella suorittanut velkojille.

Esimerkkitilanteessa, jossa velallinen on velkaa velkojalle 20 000 euroa ja vahvistetussa maksuohjelmassa suoritettavaksi määräksi on vahvistettu 17 000 euroa, takaaja voi periä takaisin päävelalliselta ainoastaan 17 000 euroa.

Lakimiehemme antavat mielellään lisätietoja takaajan asemaan liittyvissä kysymyksissä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]