Minilex - Lakipuhelin

Takaajan maksuhäiriömerkintä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maksuhäiriömerkintä ja Takauksen Antaminen

Maksuhäiriömerkintä kuvastaa häiriötä maksamisessa ja on rekisterimerkintä, joka osoittaa yksityishenkilön pitkittyneen maksulaiminlyönnin. Takaajalla oleva maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan ole lain mukaan este takauksen antamiselle. Luottotiedoton henkilö voi siis toimia takaajana, mikäli velkoja suostuu tähän.

Käytännössä henkilöitä, joilla on aiempi maksuhäiriömerkintä, ei kuitenkaan yleisesti hyväksytä takaajiksi. Takauksen tarkoitus on varmistaa, että velkoja voi periä saatavansa, minkä vuoksi velkojan kannalta ei usein ole järkevää hyväksyä takaajaksi henkilöä, joka on jo aiemmin todettu maksukyvyttömäksi. Mikään laki ei kuitenkaan estä hyväksymästä takaajaksi henkilöä, jolla on maksuhäiriömerkintä.

Jos takaajaksi hyväksytään henkilö, jolla on maksuhäiriömerkintä, takaajan vastuun sovittelu tulee kuitenkin helpommin kyseeseen. Takaajan vastuuta voidaan nimittäin sovitella, mikäli takaajan maksettavaksi tulevan päävelan määrä on kohtuuttoman suuri takaajan taloudelliseen asemaan nähden ja luotonantaja takausta annettaessa tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että takaajan vastuu on ilmeisessä epäsuhteessa hänen mahdollisuuksiinsa suoriutua maksuvelvoitteesta. Maksuhäiriömerkintä osoittaa selvästi, että takaajalla voi olla vaikeuksia suoriutua velasta, mikä voi helpottaa sovittelun soveltamista tällaisissa tilanteissa. Koska laissa asetetaan luotonantajalle velvollisuus hankkia tietoa takaajasta, voi sovittelu tulla kyseeseen, vaikka velkoja ei olisi ollut tietoinen takaajan maksuhäiriömerkinnästä. Velkojan kannalta olisi aina suotavaa varmistaa takaajan maksukyky ennen takaussopimuksen tekemistä.

Maksuhäiriö ei siten estä takaussitoumuksen antamista, mutta velkojan edun mukaista ei yleisesti ole hyväksyä tällaista henkilöä velan takaajaksi. Lisää tietoa asiasta saat lakipuhelimestamme.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]