Minilex - Lakipuhelin

Takaajan ikäraja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

18 vuoden ikäraja

Takauksen voi tehdä oikeustoimikelpoinen henkilö. Näin ollen takauksen ikärajakin määräytyy oikeustoimikelpoisuuden mukaan. Oikeustoimikelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilö pystyy tekemään itseään sitovia oikeustoimia, eli määräämään oikeudellisen velvoittavasti oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Oikeustoimikelpoisuus edellyttää 18 vuoden ikää. Näin ollen takaajan ikärajakin on 18 vuotta.

Oikeustoimikelpoisuus

Tulee ottaa huomioon, että pelkkä ikä ei aina kerro oikeustoimikelpoisuudesta. Oikeustoimikelpoisuus voi puuttua, jos henkilö on julistettu vajaavaltaiseksi, tuomioistuin on vahvistanut henkilöä koskevan toimintakelpoisuuden rajoituksen tai jos täysivaltainen henkilö ei ole ymmärryskykynsä heikkouden vuoksi ollut kykenevä riittävästi arvioimaan tekemänsä oikeustoimen merkitystä. Vajaavaltaisilla henkilöillä tarkoitetaan yleisesti sekä alaikäisiä että vajaavaltaisiksi julistettuja.

 

Oikeustoimikelvoton ja edunvalvoja

Periaatteessa alaikäinenkin voisi toimia takaajana edunvalvojansa välityksellä. Alaikäisen edunvalvojia ovat yleensä hänen vanhempansa. Lisäksi alaikäinen saa määrätä itse tienaamistaan rahoista, vaikkakin alaikäisten tienestit ovat usein pienet. Alaikäinen voi myös oikeustoimikelvottomuudestaan huolimatta sitoutua takaukseen, jolloin oikeustoimi olisi pätemätön. Oikeustoimi voi muuttua päteväksi edunvalvojan myöhemmällä hyväksynnällä tai vajaavaltaisen täysivaltaistuttua. Käytännössä ainakaan pankit eivät yleensä hyväksy alaikäisiä takaajiksi alaikäisten pienten tai olemattomien tulojen takia.

Yläikärajaa ei ole

Takauksen tekemiselle ei ole mitään yläikärajaa. Tulee kuitenkin huomata, että vanhenemisen mukana muistisairaudet yleistyvät ja ne saattavat vaikuttaa ihmisen oikeustoimikelpoisuuteen. Tällöin henkilölle voidaan määrätä edunvalvoja, jonka tulee hyväksyä takauksen antaminen.

Oikeustoimikelpoisuuden lisäksi takauksen antamiseen vaikuttavat muutkin seikat – etenkään pankit eivät hyväksy ketä tahansa takaajaksi. Voit lukea takaajista lisää muista artikkeleistamme tai olla yhteydessä lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa