Minilex - Lakipuhelin

Takaajan ikäraja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

18 Vuoden Ikäraja Takaukselle

Takauksen voi antaa oikeustoimikelpoinen henkilö, ja siten takauksen ikäraja määräytyy oikeustoimikelpoisuuden perusteella. Oikeustoimikelpoisuus tarkoittaa kykyä tehdä sitovia oikeustoimia, joilla henkilö voi asettaa itsensä oikeudellisesti velvoitettuun asemaan määräämällä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Täysi oikeustoimikelpoisuus saavutetaan 18 vuoden iässä, mikä on myös takaajan ikäraja.

Oikeustoimikelpoisuus

On huomioitava, että pelkkä ikä ei aina ole oikeustoimikelpoisuuden mittari. Oikeustoimikelpoisuus voi puuttua, jos henkilö on julistettu vajaavaltaiseksi, tuomioistuin on asettanut toimintakelpoisuuden rajoituksia tai täysivaltainen henkilö ei kykyään heikentyneenä ymmärrä riittävästi tekemiensä oikeustoimien merkitystä. Vajaavaltaisuus voi koskea sekä alaikäisiä että julistettuja vajaavaltaisia.

Oikeustoimikelvoton ja Edunvalvoja

Periaatteessa alaikäinen voi toimia takaajana edunvalvojansa kautta. Alaikäisen edunvalvojina toimivat yleensä hänen vanhempansa. Vaikka alaikäisellä on oikeus määrätä itseään koskevista tuloista, pankit saattavat epäröidä hyväksyä alaikäisen takaajaksi, koska hänen tulonsa ovat usein rajalliset. Alaikäinen voi sitoutua takaukseen, vaikka oikeustoimi olisi aluksi pätemätön. Oikeustoimi voi myöhemmin tulla päteväksi, kun edunvalvoja sen hyväksyy tai kun vajaavaltaisuus päättyy.

Yläikärajaa ei ole

Takauksen antamiselle ei ole yläikärajaa. On kuitenkin tärkeää huomata, että ikääntyminen saattaa liittyä muistisairauksiin, jotka voivat vaikuttaa henkilön oikeustoimikelpoisuuteen. Tällöin henkilölle voidaan määrätä edunvalvoja, jonka tulee hyväksyä takauksen antaminen.

Oikeustoimikelpoisuuden lisäksi takauksen antamiseen vaikuttavat muutkin seikat, ja erityisesti pankit voivat asettaa omia vaatimuksiaan takaajille. Voit lukea lisää takaajista muista artikkeleistamme tai ottaa yhteyttä lakimiehiimme.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]