Minilex - Lakipuhelin

Takaajan ikä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takauksen Antamisen Ikärajat ja Oikeustoimikelpoisuus

Takauksen antamiselle ei ole asetettu erityistä ikärajaa takauslaissa, joka käsittelee takauksia ja vierasvelkapanttauksia. Näin ollen takauksen voi antaa kuka tahansa yleisen oikeustoimikelpoisuuden rajoissa oleva henkilö.

Oikeustoimikelpoisuus viittaa henkilön kykyyn sitoutua oikeudellisiin järjestelyihin, kuten oikeuksien perustamiseen, muuttamiseen tai poistamiseen. Takaus on yksi tällainen oikeudellinen järjestely. Suomessa luonnollinen henkilö saavuttaa täyden oikeustoimikelpoisuuden vasta 18-vuotiaana. Tämä 18 vuoden ikäraja on myös takauksen antamisen ikäraja. Jos alle 18-vuotias antaa takauksen, se ei ole pätevä, koska henkilö ei ole oikeustoimikelpoinen. Oikeustoimikelvottoman henkilön tekemä takaus voi kuitenkin tulla päteväksi, jos hänen laillinen edustajansa, kuten vanhemmat, antaa siihen suostumuksensa.

On kuitenkin poikkeus 18-vuoden ikävaatimuksesta. Jos alle 18-vuotias on ansainnut omaisuutta työllään tai jos huoltaja on antanut omaisuutta alle 18-vuotiaan käytettäväksi, hänellä voi olla rajoitettu oikeustoimikelpoisuus. Tämä mahdollistaa periaatteessa myös takauksen antamisen, mutta käytännössä velkojat saattavat epäröidä hyväksyä tällaisia takauksia, koska omaisuus saattaa olla riittämätöntä velan maksamiseen.

Yli 18-vuotiaaltakin voi puuttua oikeustoimikelpoisuus, jos hänet on julistettu vajaavaltaiseksi tuomioistuimen päätöksellä. Vajaavaltaisen henkilön takauksen antamista koskevat samat säännöt kuin alaikäisiä.

Takauksen antamiselle ei ole yläikärajaa, sillä oikeustoimikelpoisuus päättyy vasta henkilön kuoleman myötä.

Takaajan Iän Vaikutus Sovitteluun

Takaajan iällä voi olla vaikutusta takauksen sovittelulle. Takauslain mukaan yksityistakaajan (tavallinen ihminen) vastuuta luotonantajalle voidaan sovitella, jos päävelan määrä on kohtuuttoman suuri takaajan taloudelliseen asemaan nähden, ja luotonantaja tiesi tai olisi pitänyt tietää, että takaajan vastuu on ilmeisessä epäsuhteessa hänen maksukykyynsä. Tämä tarkoittaa, että takaajan ikää voidaan ottaa huomioon sovittelussa, etenkin jos takaaja on esimerkiksi nuori opiskelija tai vanhus.

Lisätietoja takauksesta saat lukemalla muita aihetta käsitteleviä Minilex-artikkeleita ja ottamalla yhteyttä lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]