Minilex - Lakipuhelin

Perintö ja takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintö ja takaus

Saatua perintöä voi rasittaa perittävän elinaikanaan antama takaussitoumus, koska takaussitoumus ei pääty sen antajan kuolemaan. Takaussitoumus siirtyy täten takaajan kuolinpesälle, minkä vuoksi kuolinpesä on vastuussa takauksesta koko omaisuudellaan. Kuolinpesän omaisuuden siirtäminen sen osakkailla ei poista kuolinpesän takausvastuuta.

Palauttamisvelvollisuus

Perintönä voidaan siis saada omaisuutta, joka kuuluu edelleen takauksen piiriin. Jos perittävän antama takaus aktualisoituu, perintönä saatu omaisuus voidaan joutua palauttamaan perittävän kuolinpesään. Omaisuutta ei voi kuitenkaan joutua palauttamaan enemmän kuin sitä on saanut. Takausvastuu ei nimittäin siirry kuolinpesän osakkaille, vaikka kuolinpesän omaisuutta rasittaa takaus.

Kuolinpesän takausvastuu

Jo suoritettu perinnönjako voidaan joutua siis peräyttämään, jos kuolinpesä joutuu suorittamaan takauksen kohteena olevaa velkaa velkojalle. Perinnöstä maksettu perintövero tietenkin oikaistaan tällaisessa tilanteessa. Järkevintä olisi kuitenkin koittaa saada kuolinpesä irrotettua takaussuhteesta ennen perinnönjakoa. Asianajajamme neuvovat mielellään miten konkreettisessa tilanteessa kannattaisi toimia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa