Minilex - Lakipuhelin

Omavelkainen takaus yrityksessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omavelkainen takaus

Omavelkaisessa takauksessa takaaja vastaa takaamastaan velasta kuin omasta velastaan. Tämä takausmuoto on yleinen yrityslainoissa, erityisesti tilanteissa, joissa yrityksellä ei ole riittävästi omia vakuuksia lainojen vakuudeksi. Omavelkainen takaus on erityisen tavallinen toiminimen ja henkilöyhtiöiden, kuten avoimen tai kommandiittiyhtiön, tapauksissa. Osakeyhtiöissä omavelkainen takaus on tarpeellinen ainakin yritystoiminnan alkuvaiheessa.

Omavelkaisessa takauksessa velkoja voi, velan eräännyttyä, vaatia velan suorittamista suoraan omavelkaiselta takaajalta, mikäli velallinen ei ole tätä ennen maksanut velkaansa. Velkojan ei tarvitse odottaa, että velallinen todetaan maksukyvyttömäksi. Näin ollen omavelkainen takaus on takaajalle muita takauksen muotoja ankarampi. Lainsäädäntö kuitenkin suojaa omavelkaisen takauksen antajaa siten, että mikäli takauksen tarkasta sisällöstä ei ole sovittu, katsotaan takaus toissijaiseksi, mikä on yleensä takausten lähtökohta.

Omavelkaiset takaukset ovat kuitenkin yleisiä yritystoiminnassa, ja ne kattavat myös velan koron sekä muut kustannukset. Esimerkiksi osakeyhtiössä osakkaat eivät lain mukaan vastaa osakeyhtiön veloista, mutta omavelkaisen takauksen antaneet osakkaat voivat joutua henkilökohtaiseen vastuuseen velasta.

Toiminimissä ja henkilöyhtiöissä (avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö) omavelkainen takaus on usein sääntö eikä poikkeus. Omavelkainen takaus on tyypillistä tilanteissa, joissa yrityksen omat varat eivät riitä lainojen vakuudeksi. Lisäksi osakeyhtiöissä omavelkaista takausta voi edellyttää yrityksen alkuvaihe.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]